CD&V-voorzitter Beke pleit tegen populisme en voor "revolutie van de redelijkheid"

CD&V-voorzitter Wouter Beke tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.
BELGA CD&V-voorzitter Wouter Beke tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.
CD&V zet zich af tegen "de populisten van links en rechts". In zijn toespraak op het nieuwjaarsfeest van CD&V pleitte partijvoorzitter Wouter Beke vandaag voor een "revolutie van de redelijkheid".

Enkele duizenden leden van CD&V waren afgezakt naar Lint voor de nationale nieuwjaarsreceptie van de Vlaamse christendemocraten. In zijn toespraak haalde voorzitter Wouter Beke uit naar het populisme "van links en rechts". "Linkse noch rechtse praatjesmakers hebben de juiste recepten voor de problemen van de mensen. Onheilsprofeten en angstzaaiers zullen de mensen niet de juiste weg tonen. Wat we nodig hebben, is een revolutie van de redelijkheid", zei Beke.

Redelijke maatregelen 

"Vandaag heb ik het gevoel dat onze manier van leven in eerste instantie wordt bedreigd van binnenuit", zei Beke. "De populisten van links en rechts zijn de echte bedreiging van onze manier van leven. Ze geven de mensen geen echte oplossingen. Wat ze geven, zijn zeepbellen en luchtkastelen. Wat ze nemen, zijn zekerheid en bescherming.”

CD&V wil werk maken van maatregelen rond onder meer klimaat en mobiliteit, op voorwaarde dat die "redelijk" zijn. "Sommigen vergeten dat iedereen mee moet kunnen. Wie moet leven van een pensioen van 1.200 euro, kan niet zonder hulp én een nieuwe elektrische auto kopen, én zonnepanelen leggen én zijn stookolietank verwijderen. Er zijn mensen die wel willen maar niet kunnen", aldus Beke.

“Vlamingen splitsen”

De inzet van verkiezingen van 26 mei zijn volgens Beke "misschien zelfs groter dan ooit": internationale samenwerking, mensenrechten, sociale bescherming en vrijhandel worden volgens Beke in vraag gesteld. "Alles waar wij hier voor staan en waar onze samenleving op gegrond is, wordt in twijfel getrokken".

"Nu sommigen België niet gesplitst krijgen, willen ze dan maar de Vlamingen splitsen. Maar niet met ons", zei Beke. "Ik lees dat anderen dromen over de onbestuurbaarheid van ons land na de verkiezingen van mei. Een Belgische shutdown op zijn Trumps dus. Dit is geen droom, maar een nachtmerrie", aldus de CD&V-voorzitter.

Kopstukken tijdens het nieuwjaarsfeest van CD&V.
BELGA Kopstukken tijdens het nieuwjaarsfeest van CD&V.12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erik Desloover

  die zit op een eiland in limburg , heeft totaal geen voeling met de grootsteden .

 • vanaeken jokke

  Zijn klanten angst aanpraten het enige dat populist Beke tracht te doen.Dat is niet wijs zou Peeters zeggen.Onder de 10 % zit gij in mei pastoor Beke en hopelijk lager.Waarom zou Vlaanderen niet internationaal kunnen samenwerken Beke leg mij dat eens uit of hebt gij daar de Walen voor nodig.

 • Roger Deprez

  Wat is populisme, wanneer men voorspellingen doet die later uitkomen of feiten aanhaalt die de waarheid laat zien. Links gebruikt nogal gemakkelijk het woord populisme als het hun niet aanstaat.

 • Peeters Freddy

  Beke staat precies in een kerk of abdij te preken. Kris Peeters heeft de laatste 5 jaar meer kwaad dan goed gedaan. CD&V zakt steeds verder af naar de kiesdrempel.

 • STEFAN JANSSENS

  Als u redelijkheid hoog in het vaandel draagt mijnheer Beke, begin dan met redelijk zijn voor de 800 000 Arco spaarders (voor alle duidelijkheid: ik ben er geen) U bent op dit ogenblik de naam volkspartij niet meer waardig!