CD&V-top eist oplossing voor Arco-coöperanten, kandidaat-voorzitters zijn verdeeld

Wie Wouter Beke op volgt als CD&V-voorzitter, moet een vergoeding blijven eisen voor de 800.000 Arco-coöperanten.
BELGA Wie Wouter Beke op volgt als CD&V-voorzitter, moet een vergoeding blijven eisen voor de 800.000 Arco-coöperanten.
Hoewel een vergoeding voor de Arco-coöperanten juridisch haast onmogelijk is, wil de CD&V-top dat zijn kandidaat-voorzitters dat blijven eisen. Dat schrijft De Tijd. De zeven kandidaten om Wouter Beke op te volgen als partijvoorzitter hebben daarover een fiche toegespeeld, maar over het Arco-dossier lopen de meningen uiteen. Zo vindt Walter De Donder dat CD&V met beweging.net rond de tafel moet zitten. Volgens Sammy Mahdi moet zijn partij het dossier achter zich laten, Raf Terwingen pleit dan weer voor een juridische oplossing.

Arco is het vehikel waarmee de christelijke arbeidersbeweging participeerde in Dexia, de bankgroep die in 2011 over de kop ging. Daarbij zagen 800.000 Arco-coöperanten zo'n 1,5 miljard euro in rook opgaan. CD&V heeft altijd beloofd dat de Arco-coöperanten deels vergoed zouden worden, maar daar kwam niets van in huis.

De Arco-fiche die de kandidaat-voorzitters kregen, heeft tot doel dat ze alle zeven eenzelfde lijn aanhouden over Arco. De fiche wijst erop dat het “gunstige” arrest van het EU-gerechtshof in Luxemburg van 7 september 2018 een “schadevergoeding (plan B) aan Arco-coöperanten juridisch mogelijk” maakt. “Het is immers geen verboden staatssteun”, zo pepert de CD&V-top de kandidaat-voorzitters de partijlijn in.

Beweging.net

Kandidaat-voorzitter Walter De Donder bevestigde vanmorgen op Radio 1 dat de partij de kandidaat-voorzitters gevraagd heeft te ijveren voor een oplossing. “Er is een belofte gemaakt. Een kenmerk van de politiek moet zijn dat je die dan ook moet houden.” Volgens De Donder is CD&V ervan overtuigd dat er, na het arrest van het Gerecht in Luxemburg, een juridisch draagvlak is. “Maar of dat een totale schadeloosstelling is, dat zal ervan afhangen. Maar er moet iets gebeuren.”

In eigen naam voegde De Donder eraan toe dat ook beweging.net zijn duit in het zakje zou moeten doen. “Wat mijn persoonlijke overtuiging betreft, vind ik dat we met beweging.net aan tafel moeten zitten en kijken wat zij nog in petto hebben. Het is goed mogelijk dat mijn standpunt daar afwijkt van het eerdere standpunt van CD&V.”

Dat de discussie over Arco opnieuw wordt opgerakeld, valt overigens niet bij iedereen bij CD&V in goede aarde. Kamerlid Jef Van den Bergh liet dat via Twitter in niet mis te verstane woorden weten. Kandidaat-voorzitter Sammy Mahdi van zijn kant laat uitschijnen dat er geen oplossing meer komt. “We mogen de Arco-gedupeerden niet blijven geselen. Daar is niemand mee gediend”, schrijft hij op Twitter.

Er komt een moment dat we de Arco-gedupeerden duidelijk moeten maken dat wij pogingen hebben gedaan en dat een oplossing niet meer mogelijk is

Sammy Mahdi

“Mocht een oplossing juridisch mogelijk zijn én er bestaat een politiek draagvlak voor, dan willen wij uiteraard deel zijn van een coalitie die zoiets realiseert. Maar er komt een moment dat we de Arco-gedupeerden duidelijk moeten maken dat wij pogingen hebben gedaan, maar dat het dossier heel moeilijk ligt. Dan zullen we wellicht de bladzijde moeten omslaan”, zegt Madhi aan Belga.

“De gedupeerden zijn nu al zo erg teleurgesteld en hebben al zo veel kletsen moeten incasseren... Het is niet slecht om het signaal te geven dat we er alles aan gedaan hebben, maar dat een oplossing niet meer mogelijk is.” Het federale regeerakkoord moet er zijn voor alle Vlamingen, zegt Mahdi, “er zijn nog andere katten te geselen”.

Van Peteghem: “Wij leggen Arco opnieuw op tafel”

Net als De Donder vindt Vincent Van Peteghem dat Arco bij de federale regeringsonderhandelingen opnieuw op tafel moet worden gelegd. “Mensen verdienen duidelijkheid. Ook zonder @CDenV zal een volgende federale regering met #Arco geconfronteerd worden. Maar gedaan met de politieke ruilhandel, daar doe ik niet meer aan mee", reageerde hij via Twitter. Bij Knack gaf de kandidaat-voorzitter een gelijkaardige boodschap. “CD&V heeft zich de afgelopen jaren keihard ingespannen voor dit dossier. Wij zullen een regeling nooit in de weg staan en zullen het dossier sowieso opnieuw op tafel leggen", aldus Van Peteghem nog.

Volgens Raf Terwingen, die zich ook kandidaat stelde om voorzitter te worden, moet de discussie uit de politieke sfeer gehaald worden. “Er moet een oplossing komen, maar inschrijven in het regeerakkoord heeft tot nu niet tot een oplossing geleid", zei Terwingen in ‘De Ochtend’ op Radio 1. “We moeten de juridische verantwoordelijkheid bekijken. Op politiek vlak zal het niet opgelost raken, anders wordt het dossier een trofee voor de een of andere partij.”

Moet CD&V haar handen van het dossier houden? “We moeten de discretie bewaren”, stelde Terwingen voor. “Zoals mijn collega’s dingen ‘op tafel’ willen leggen en ‘afdwingen’... Met sterke woorden raken we er niet.” Als het van Terwingen afhangt, gaat het dossier dus niet mee naar de regeringsonderhandelingen, “maar de coöperanten hebben wel recht op hun geld”, aldus Terwingen. Dat de CD&V-top de zeven kandidaten het “marsorder” heeft gegeven om een oplossing voor het Arco-dossier te eisen, klopt volgens Terwingen niet. “Die fiche is niet meer dan drie paragrafen lang en bevat alleen maar praktische informatie.”

Een andere kandidaat-voorzitter, Christophe Vermeulen, zegt op Twitter dat de “Arco-zelfkastijding al veel te lang duurt”. “Wij vechten zonder steun andere partijen. Als er geen oplossing op tafel komt die juridisch sluitend is en een compensatie garandeert zie ik niet in waarom we niet eerlijk kunnen zijn. Of ons opnieuw politiek zouden laten gijzelen.”

Ook econoom Geert Noels en kerkjurist Rik Torfs reageerden via Twitter. “De tijd is niet blijven stilstaan in 2008. Klimaat, vergrijzing, economie, begroting zijn belangrijker dan #Arco. Sla deze bladzijde om, want de kost van stilstand is ondertussen groter dan 100 Arcos”, aldus Noels. Torfs is allesbehalve enthousiast over het bestaan van de Arco-fiche. “CD&V-top wil dat kandidaat-voorzitters oplossing voor Arco blijven eisen.” Wie is die ‘top’ dan wel? En heetten de voorzittersverkiezingen niet ‘vrij’ te zijn?”
230 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean De Grande

  Als ge dus voorzitter wilt worden MOET ge doen wat de partijtop zegt. Waarom spelen ze dan zelf geen voorzitter? Gewoon een goed betaald postje zonder verantwoordelijkheid?

 • Dan Midden

  Als men Belfius aandelen ervoor gaat gebruiken leg ik klacht neer tegen de feitelijke vereniging christelijke zuil dewelke de scheiding der machten met de voeten treed in dit verhaal. In deze zuil zitten zowel politie als gerecht als politici, als bestuurders van dexia/belfius dewelke hun positie misbruiken om beweging.net zijn verantwoordelijkheid helpen te ontlopen. De burger gaat arco betalen want Belfius is 100% in handen van Belgie. Wie start crowd funding tegen beweging.net

 • Jean Battheu

  Als er één kandidaat voor het voorzitterschap gaat beginnen met arco dan zal hij al direct verbrand zijn en doorgaan als een tweede Peeters.

 • FRANS DE ROUCK

  Het is duidlijk!!! Wie ook de nieuwe voorzitter van de CDéV wordt zal geen fluit maar dan ook geen fluit te zeggen hebben. De oude monsters de zogenaamde top heeft geen gezicht! Typisch CD&v ! Het bedrog van het ACV niet erkennen en de burger laten betalen. De Donder is de enige die beseft dat de CD&V zelf de oplossing moet vinden in eigen gelederen. De ondergang vzn CD&V valt niet meer te stoppen. Beke en de super tjseef Peeters hoort en ziet men niet meer. De christelijke deugden .

 • geert callebaut

  aandelen zijn aandelen ; en gebruik zonder overleg is normaal , het is toendertijd als steun in dexia gepompt zoals er bij ieder bedrijf in moeilijkheden gebeurd, de gemeenschap moet hiervoor niet opdraaien ! , ik had ook dexia aandelen , en ben ook alles kwijt, ik ga ook niet zagen dat ik alles moet terug krijgen.