CD&V stapt af van kindpremie als kinderbijslag naar Vlaanderen komt

PHOTO_NEWS
"Als de kinderbijslag naar Vlaanderen komt, hoeft er geen kindpemie meer te komen". Dat heeft Vlaams parlementslid Sonja Claes (CD&V) gezegd tijdens een debat over de regionalisering van de kinderbijslag in het Vlaams Parlement. Of N-VA wel wil vasthouden aan de invoering van een kindpremie is nog niet helemaal duidelijk. "Dat zal passen in onze nieuwe visie op de gezinsbijslagen", aldus Vlaams parlementslid Lies Jans.

Bij de start van de legislatuur besloofde de Vlaamse regering een kindpremie in te voeren voor gezinnen met jonge kinderen. Die Vlaamse kindpremie, die bovenop de federale kinderbijslag zou komen, was vooral een eis van N-VA. Die partij zag in de invoering van de kindpremie een stap in de realisatie van een Vlaamse sociale zekerheid.

Nieuwe visie
Maar de kindpremie werd door de regering-Peeters II herhaaldelijk uitgesteld en finaal afgevoerd, met name om budgettaire redenen. Viceminister-president Geert Bourgeois zei ook met zoveel woorden dat zijn partij de kindpremie liet vallen omdat er dringender budgettaire noden waren.

Of de N-VA de invoering van een kindpremie opnieuw op tafel zal leggen bij de regeringsvorming in 2014, is blijkbaar nog geen uitgemaakte zaak. "De kindpremie was bedoeld ter ondersteuning van gezinnen van kinderen met gezinnen. Die ondersteuning is nodig en nemen we mee in onze nieuwe visie op de gezinsbijslag", legt Lies Jans uit.

Interne werkgroep
Als het van CD&V afhangt, verdwijnt de term kindpremie alvast. "Als de kinderbijslag naar Vlaanderen komt, moet er geen aparte kindpremie meer komen", legt Sonja Claes uit. Volgens haar staat de partij al langer op dat standpunt op basis van een tekst van de interne werkgroep Kinderbijslag.

 
Als de kinderbijslag naar Vlaanderen komt, moet er geen aparte kindpremie meer komen
Sonja Claes (CD&V)