CD&V staat open voor samenwerking in Brussel

Benjamin Dalle
BELGA Benjamin Dalle
CD&V wil in Brussel in eerste instantie gaan voor zijn eigen programma, maar staat ook open voor samenwerking. Dat heeft Brussels lijsttrekker voor de Kamerlijst van de christendemocraten Benjamin Dalle vandaag verklaard in 'De Zevende Dag' (Eén). Hij waarschuwde wel dat voor een eenheidslijst minstens drie tot vier partijen nodig zijn.

De 31-jarige Dalle, momenteel kabinetschef bij staatssecretaris voor Staatshervorming Servais Verherstraeten, werd gisteren door het Brusselse CD&V-bestuur tot aanvoerder van de Kamerlijst aangeduid. Door de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde wordt het voor Vlaamse partijen echter een bijzonder moeilijke klus om in de hoofdstad nog een Kamerzetel binnen te halen.

Dalle wil zich niet zomaar neerleggen bij de evidentie dat mensen van vreemde origine in Brussel per definitie op een Franstalige lijst zullen stemmen. En hoewel zijn partij met een eigen lijst en programma komt, sluit dat niet uit dat ze openstaat voor samenwerking met verschillende Vlaamse partijen, aldus de lijsttrekker.

N-VA stelde gisteren al bij monde van senator Karl Vanlouwe open te staan voor een eenheidslijst. Groen kondigde eerder al aan samen met zusterpartij Ecolo op te komen op de Brusselse Kamerlijst. De Vlaamse groenen zullen daarbij de derde plaats innemen. Ook bij de gemeenteraadseverkiezingen van vorig jaar werkten beide partijen in de Brusselse gemeenten al samen. Groen haalde toen negentien verkozenen en dicht zichzelf een goede kans toe om alsnog een Kamerzetel binnen te rijven.