CD&V schuift Crevits naar voren als kandidaat-minister-president

West-Vlaams boegbeeld moet uitdager De Wever worden

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zal de grote uitdager van Bart De Wever worden bij de christendemocraten.
Photo News Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zal de grote uitdager van Bart De Wever worden bij de christendemocraten.
CD&V zal komende zondag op haar verkiezingscongres Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits nadrukkelijk naar voren schuiven als kandidaat-minister-president. Crevits moet op het die manier opnemen tegen N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever, die zich tot nu toe als enige expliciet positioneerde als opvolger van Geert Bourgeois.

Met de kandidatuur van Crevits wil CD&V zich meer op het voorplan wringen in de kiescampagne, die nu echt van start gaat. Bij de peiling van de VRT en De Standaard van afgelopen week dook CD&V onder de 15 procent, en bij de christendemocraten beseffen ze dat ze een tandje moeten bijsteken om niet verpletterd te worden tussen de zich aftekenende tweestrijd N-VA versus Groen. 

Zondag komt CD&V in Genk bij elkaar voor haar verkiezingscongres. De verschillende kopmannen en -vrouwen zullen er uitgebreid in de picture staan. Maar één naam zal daarbij nog nadrukkelijker in beeld komen: Hilde Crevits, het West-Vlaamse electorale goudhaantje van de partij. De partij zal haar kandidatuur voorleggen aan de militanten.

De Vlaamse minister van Onderwijs en viceminister-president was in 2014 al met voorsprong de populairste kandidaat in haar provincie: ze haalde meer dan 112.000 voorkeurstemmen, bijna 50.000 meer dan de man die uiteindelijk minister-president zou worden, Geert Bourgeois (N-VA). CD&V hield dankzij Crevits in West-Vlaanderen dan ook behoorlijk stand tegenover de N-VA: 25,3 procent versus 29,8 procent.

Ervaring

Crevits heeft ook al een ruime staat van dienst in de Vlaamse politiek. Ze werd in 2004 parlementslid en in 2007 minister, eerst met de bevoegdheid Openbare Werken, later nam ze de portefeuilles Leefmilieu, Mobiliteit en sinds 2014 Onderwijs op.

Crevits ligt bovendien bijzonder goed in haar eigen partij en draagt een imago van een ernstige, harde werkster met zich mee. Zij zal dan ook de komende vier weken die er nog resten tot 26 mei de leiding nemen van de kiescampagne, samen met partijvoorzitter Wouter Beke, die federaal opkomt. Beke zal zich echter niet als kandidaat-premier opwerpen, zoals Jan Jambon bij N-VA dat wel doet. De partij beseft dat die kandidatuur allicht te hoog gegrepen is.
64 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Wilfried Vanden Berg

  Dat mens is totaal onbekwaam. Net zoals in haar vorige functie( hoe zou ze die gekregen hebben) gaat ze weer een grote puinhoop achter laten. Bij CD&V staat het water blijkbaar aan de lippen. Na Peeters die is afgegaan zoals een gieter in Antwerpen.

 • FRANK DUMON

  Ons Hilde, de onbevlekte ontvangenis, heeft van Jozef De Kesel en Lieven Boeve een rapport 'Hoogste Onderscheiding' gekregen. Dus moet Wouter Beke van Leopoldville haar voordragen als Minister President want het CD&V Politburo heeft dat beslist. Kiezers hebben niets te piepen.

 • Roger Vanthillo

  Ze zal haar kandidatuur voorleggen aan de militanten. Wat een show. Precies of die hebben een andere keuze. Als democratisch draagvlak zou de grootste partij de minister-president moeten leveren. Volgens de peilingen is dit niet CD&v/CVP. Eventueel met Crvits krijgen we dus een links monsterverbond met Groen-SP-a. Of met andere woorden een Vlaamse belastingregering. Bovenop op een federale belastingregering.

 • Denis Stock

  Ze volgt Kris Peeters na de volgende verkiezingen.

 • Lila Leyers

  Venus en Mars die samen strijden voor de Olympus. Dat wordt episch!