CD&V scherp voor Francken: "Hij zou beter minder zagen op sociale media"

Staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken. Van de 32.235 asielzoekers in ons land die in 2017 het bevel kregen om het grondgebied te verlaten, zijn er volgens Europese cijfers maar 5.255 die dat effectief deden. ­Daarmee bengelt België op 22ste plaats, achteraan in het peloton van de 28 lidstaten van de Europese Unie.
Photo News Staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken. Van de 32.235 asielzoekers in ons land die in 2017 het bevel kregen om het grondgebied te verlaten, zijn er volgens Europese cijfers maar 5.255 die dat effectief deden. ­Daarmee bengelt België op 22ste plaats, achteraan in het peloton van de 28 lidstaten van de Europese Unie.
Van de 32.235 asielzoekers die in 2017 het bevel kregen om het grondgebied te verlaten, zijn er volgens Europese cijfers maar 5.255 die dat effectief deden. ­Daarmee bengelt België op 22ste plaats, achteraan in het peloton van de 28 lidstaten van de Europese Unie. Dat meldt Het Nieuwsblad vandaag.

"Francken zou beter minder zaniken op sociale media en werk maken van beleid dat echt werkt", reageert Europarlementslid Ivo Belet (CD&V). "Andere landen slagen er wel in om dat percentage omhoog te krijgen. Maar dat is hard labeur. Afspraken maken met andere staten, hen over de brug trekken met handelsakkoorden of ontwikkelingshulp."

Op het kabinet van Francken reageren ze verbaasd op de gegevens van Eurostat. "Het aantal uitwijzingen ligt rond de 11.000. Kan het beter? Ja, maar we werken er hard aan om nog efficiënter te zijn. Bovendien verlaten sommigen zonder enige vorm van hulp vrijwillig het land. En dat zit niet in de cijfers", luidt het.

Francken bijt van zich af

Ook Theo Francken zelf spreekt tegen dat zijn beleid inzake terugkeer van mensen in illegaal verblijf faalt. "De terugkeercijfers gaan omhoog, met een focus op het terugsturen van criminelen", zegt hij in een reactie vanuit Georgië, waar hij op missie is om Georgiërs af te raden om asiel bij ons aan te vragen. 

"Dit is schieten vanuit de heup", reageert Francken. "Het aantal plaatsen in de gesloten centra steeg deze legislatuur naar een recordhoogte. Bij mijn aantreden waren er 450 plaatsen, nu zijn dat er 620 en tegen 2022 zijn dat er 1.150". Ook het aantal akkoorden met herkomstlanden om toelating te krijgen voor repatriëring is toegenomen. "Er zijn akkoorden met belangrijke landen, zoals Marokko, Nigeria, Somalië en Irak en we proberen nog akkoorden te sluiten met de Maghreblanden", zegt Francken.

Dit is schieten vanuit de heup.

Het aantal "special flights", beveiligde terugkeervluchten naar het land van herkomst, is gestegen tot één per week, klinkt het verder. Uitgerekend vandaag zijn er in Brussel voor het eerst twee special flights op één dag vertrokken. Eén vlucht bracht 12 mensen vanuit België naar Congo en Guinée, een tweede vlucht bracht vier mensen terug naar Albanië.

Francken zegt dat hij binnen de regering, waar ook CD&V deel van uitmaakt, al verschillende voorstellen heeft gedaan om de uitwijzingsprocedure verder te versoepelen en zo terugkeer te versterken. "Het zou handig zijn mochten we altijd van dezelfde partijen steun krijgen. Ik zal mijn voorstellen anders nog eens meenemen naar de ministerraad." 
234 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Ronny Ooijen

  Jean Pollet,u bedoelt organisaties zoals Unia zeker?Unia,waar verschillende bestuursleden afkomstig zijn van N(V)-A.Ik ben het met u eens dat uitgeprocedeerde asielzoekers het land moeten verlaten.Heeft u een tweet van Francken gezien dat met zijn goedkeuring 150 Syriërs worden ingevlogen?Nee?Raar hé.En dan volgt straks ook nog gezinshereniging.

 • Monkey Bussiness

  CD&V zou beter wa minder zagen...

 • Jean Pollet

  uit geprocedeerde asielzoekers onmiddellijk buiten . de wet toepassen Maar advocaat , partijen , rechten mensen, comité , protesteren. betoging enz belemmeren , de wet toepassen goed of niet word dan moeilijk.

 • Fabio Gaballo

  Actie zoals italië en meer moet er niets zijn.

 • Jos Temmerman

  Je kan je al voorstellen hoe erg het hier zal worden als er een andere partij aan de macht komt. Straks verplichten ze je nog om je huis en je auto af te geven aan gelukszoekers