CD&V: "Rechtvaardigheidsagenda uitvoeren"

CD&V-voorzitter Wouter Beke.
UNKNOWN CD&V-voorzitter Wouter Beke.
Dienstdoend CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft gisteravond na het onderhoud met informateur Bart De Wever niet in zijn eigen kaarten noch in die van de N-VA-voorzitter laten kijken. Hij stelde De Wever voor zijn opdracht alle ruimte te geven en herhaalde zich constructief en open op te stellen.

Beke pleegde meer dan twee uur overleg met de informateur, een pak meer dan zijn collega-voorzitters. Na afloop was hij karig met commentaar. De CD&V'er had het over een lang, aangenaam en zeer intens gesprek.

"Zwaartepunt bij deelstaten"
Beke benadrukte dat zijn partij voor de verkiezingen een budgettair plan heeft opgesteld en dat er een sterke economische groei nodig is om de sociaal-economische problemen op te lossen. Op communautair vlak steunt CD&V ten volle de Copernicaanse omwenteling waar Vlaams minister-president Kris Peeters het een tijd geleden over had. "Het zwaartepunt moet bij de deelstaten komen te liggen".

 CD&V eist ook dat haar rechtvaardigheidsagenda voort wordt uitgevoerd. Dat houdt in dat de hervorming van Justitie wordt voortgezet, dat de fiscale en sociale fraude voort wordt aangepakt, dat de asielwetgeving wordt gemoderniseerd en dat de snel-Belg-wet wordt gewijzigd.

Hoe het nu verder moet, is een zaak van de informateur, beklemtoonde Beke. Hij stelde dat De Wever de tijd moet nemen die hij nodig acht om een kader te creëren. "Het moet vooral degelijk gebeuren. Nu zitten we in een eerste fase. Het lijkt me logisch dat hij nu in de diepte gaat", klonk het. (belga/tw)