CD&V pleit voor verplicht aanvullend pensioen

Nahima Lanjri (CD&V).
photo_news Nahima Lanjri (CD&V).
Iedereen moet na een volledige loopbaan voortaan een pensioen van minimaal 1.500 euro krijgen. Om dat waar te maken, moet volgens CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri het aanvullend pensioen, of de zogenaamde tweede pijler, verplicht worden. Dat zegt Lanjri in een persbericht.

"Naar het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk willen we dat ook in België werkgevers verplicht worden om hun werknemers in te schrijven in een aanvullend pensioenplan. Op die manier geraken we aan het voor iedereen terechte pensioen van minstens 1.500 euro. Vandaag bestaan er ook nog veel verschillen tussen de pensioenen van werknemers, zelfstandigen en ambtenaren. Wij vinden dat deze op termijn verder naar elkaar moeten toegroeien zonder daarbij de verworven rechten overboord te gooien", argumenteert het Kamerlid.

“Groeipad”

Via het invoeren van een verplichte minimumbijdrage voor het aanvullend pensioen wil Lanjri dat iedereen tijdens zijn carrière een aanvullend pensioen opbouwt. Het bijdrageniveau van de stortingen voor het aanvullend pensioen moet stijgen om zo meer pensioen op te bouwen voor later. "In overleg met de sociale partners willen we een groeipad creëren dat leidt tot een bijdrage van minstens 3 procent van het brutoloon."

Zelfstandigen

CD&V wil daarnaast een verbetering van het pensioen van zelfstandigen. Zelfstandigen in bijberoep moeten de mogelijkheid krijgen om op de helft van hun beroepsinkomsten pensioenrechten op te bouwen. Verder wil de partij de pensioenformule harmoniseren: de correctiecoëfficiënt moet gefaseerd opgegeven worden en het pensioen van meewerkende echtgenoten moet worden verbeterd.
54 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Toran Korshnah

  het pensioensparen is een onzekere zaak. Stel dat je op 65 zo een 20.000 krijgt, maar je hebt een nieuwe auto nodig...Het is het basispensioen dat telt. al de rest is welkom, maar blijft een lapmiddel.

 • Emi De graeve

  verplicht aanvullend pensioen ... dat is zoals vroeger de hospitalie verzekering. Eerst vrijblijvend en nu van moetens ... als iedereen 40 Jar afdraagt voor de belastingen, dan moet dat genoeg zijn voor een lezenswaardig bestaan.

 • Patrick De pauw

  De staat heeft gans onze loopbaan geld ingehouden dus zij moet ons pensioen betalen Punt

 • raymond van der craen

  Leuk dat de CD&V nu pas op dit idee van de tweede pensioenpijler komt maar waarom hebben jullie dit nooit ingevoerd in het verleden, jullie waren toch altijd een beleidspartij? Voelen jullie de hete adem van de Pvda in de nek?

 • Willy Bogaert

  Beter het wettelijk pensioen voor iedereen gelijk maken .Nu enorme verschillen die vandaag niet meer te verdedigen zijn .Waar blijven onze gele hesjes .Dan komt er misschien eens beweging in de superhoge pensioenen van ambtenaren ,politiekers,leger ,rechters .... Begin ermee maar los eerst ARCO op en pruts dan verder zoals jullie effectentaks