CD&V, Open Vld en N-VA verdedigen op kopstukkendebat verhoging pensioenleeftijd

Kopstukkendebat in Gent georganiseerd door professor Devos van de UGent.
BELGA Kopstukkendebat in Gent georganiseerd door professor Devos van de UGent.
CD&V, Open Vld en N-VA hebben op het kopstukkendebat in Gent de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 verdedigd, die de federale regering heeft vooropgesteld. De kwestie zorgde voor enkele woordenwisselingen. Peter Mertens bracht de eis van de PVDA om de pensioenleeftijd terug te verlagen tot 65 jaar opnieuw naar voor. Groen-voorzitter Meyrem Almaci wil van de verlaging van de pensioenleeftijd naar 65 dan weer geen breekpunt maken bij de volgende onderhandelingen. Enkele socialistische kopstukken hadden dat eerder wel al gedaan.

Gisteren viel sp.a-voorzitter John Crombez de christendemocraten aan op hun realisaties voor zorgbehoevenden en de zorg voor gepensioneerden. Dat leidde tot ergernis bij CD&V-voorzitter Wouter Beke, die "geen lessen te krijgen heeft van socialisten", zo klonk het.

Ook Open Vld verdedigde de verhoging van de pensioenleeftijd en vindt dat de Vlaamse regering "enorme stappen vooruit" heeft gezet op het vlak van welzijn. "Je moet minder populaire maatregelen durven te nemen", luidde het nog.

Dat de maatregel tijdens de verkiezingscampagne in geen enkel partijprogramma stond, stoorde Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

N-VA-voorzitter Bart De Wever vroeg zich dan weer af of ook Groen de pensioenleeftijd wil verlagen. Almaci weigerde die vraag te beantwoorden en pleitte voor een systeem dat gebaseerd is op de duur van een loopbaan, 42 jaar. Een voorstel dat ook door sp.a gedragen wordt.

PVDA voert al jaren campagne voor het opnieuw verlagen van de pensioenleeftijd tot 65 jaar.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • bert meeusen

  Laat die politiekers maar eens 42 jaar aan de band staan, ze zijn zullen wel anders piepen.

 • Berthie Gijsen

  Afschaffen al die regeringen en niemand hoeft langer te werken.Hopen geld gaat nu naar al die onnodige regeringen,politici.

 • Peeters Freddy

  Het grote debat(show) is weer bezig. Nu elkaar bekampen en volgende maand samen in bed. Almaci is een gevaarlijk iemand en de Groenen leven op een wolk.

 • Rachel Gorris

  Als ik mijn 61ste op pension ga heb ik 43 jaar gewerkt ,dan heb ik genoeg gewerkt

 • Johan Smets

  Eigenlijk is het niet de pensioenleeftijd die omhoog moet maar de tewerkstellingsgraad. Wij zijn bij de 3 laagste van europa die na hun 60ste nog aan het werken zijn. Als dit cijfer richting 65 jaar schuift, dan zit je bij de betere van de klas, zonder dat je de pensioenleeftijd moet optrekken tot 67. Zelf ben ik 62 en ga op pensioen op 63,5. Ik ben dus nu al een voorbeeld ...