CD&V: “N-VA-voorstel voor Brusselse fusie is luchtkasteel"

CD&V-lijsttrekker voor het Vlaams Parlement, Benjamin Dalle.
Photo News CD&V-lijsttrekker voor het Vlaams Parlement, Benjamin Dalle.
Het voorstel van N-VA om de negentien Brusselse gemeenten te laten fuseren tot één stadsgewest is een luchtkasteel. Dat heeft Brussels CD&V-lijsttrekker Benjamin Dalle gezegd tijdens een debat met Cieltje Van Achter (N-VA) in ‘De Ochtend’. "Die fusie is niet realiseerbaar zonder dat de juiste grondwetsartikelen voor herziening verklaard zijn, en dat is nu niet het geval”, aldus Dalle. 

N-VA-collega Van Achter houdt vol dat de fusie er kan komen. "De noodzaak is er. Als de politieke wil er is, krijg je dat geregeld”, klonk het op Radio 1. Zoals bekend wil N-VA de Brusselse gemeenten en OCMW's laten fuseren. Ook de zes politiezones zouden volgens de partij moeten worden samengevoegd.

CD&V kiest voor een meer "geleidelijke" aanpak, aldus lijsttrekker voor het Vlaams Parlement Benjamin Dalle. 
"Het gewest moet versterkt worden met één beleid voor de negentien gemeenten. Wij stellen een dwingend fiscaal pact voor, waarbij de gemeenten verplicht worden een aantal doelstellingen te realiseren. In ruil krijgen ze een aantal middelen." Een fusie is ook helemaal niet efficiënt, zei Dalle.

Wij willen eenheid in leiding, eenheid in commando

Cieltje Van Achter, N-VA-lijsttrekker voor Brussels Parlement

Volgens Cieltje Van Achter, die de N-VA-lijst voor het Brussels Parlement trekt, is dat gerommel in de marge. "Wij willen eenheid in leiding, eenheid in commando. Je kan geen orkest hebben met twintig dirigenten." Ze zegt dat wat CD&V voorstelt nu reeds bestaat, maar niet afgedwongen wordt. "Altijd maar weer wordt er geld toegestopt aan de gemeenten.”

De fusie die de N-VA wil realiseren, is echter niet mogelijk, riposteerde Dalle. "Daarvoor is een staatshervorming nodig, maar die artikelen zijn niet voor herziening vatbaar verklaard.”

Brussels N-VA-lijsttrekker Cieltje Van Achter.
Baert Marc Brussels N-VA-lijsttrekker Cieltje Van Achter.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.