CD&V/N-VA blijft grootste, LDD verdubbelt in omvang

UNKNOWN

Mochten er op dit moment federale verkiezingen zijn, zou het kartel CD&V/N-VA in Vlaanderen veruit de grootste politieke formatie blijven. Grote overwinnaar zou echter Lijst Dedecker worden. Dat blijkt uit een opiniepeiling van RTBF en Le Soir.

De peiling geeft aan dat CD&V/N-VA niet veel stemmen zou verliezen ten opzichte van de historische verkiezingsoverwinning van juni vorig jaar. Toen haalde het Vlaamse kartel 29,6 procent. Dat zou nu 29,2 procent zijn.

Vlaams Belang
CD&V/N-VA zou de kloof met de andere partijen nog vergroten. Zowel Open Vld, sp.a-Vl.Pro als het Vlaams Belang gaan er volgens de peiling immers nog op achteruit. De liberalen van 18,8 naar 17,5 procent, sp.a-Vl.Pro van 16,3 naar 15 procent en Vlaams Belang van 19 naar slechts 14,9 procent.

De winst gaat bijna integraal naar LDD, dat in de peiling bijna verdubbelt in grootte. De partij van Jean-Marie Dedecker zou van 6,5 procent bij de federale verkiezingen vorig jaar naar 12,5 procent springen en zo meteen in het kielzog van sp.a en Vlaams Belang terechtkomen. Ook Groen! komt een procentje bij en gaat van 6,3 naar 7,3 procent.

PS de grootste
In Wallonië zou MR-voorzitter Didier Reynders zijn grote droom niet kunnen waarmaken. Ook al verliest de PS worden de Franstalige liberalen lang niet de grootste partij. De MR zou van 31,2 procent in juni 2007 terugvallen op 24,6 procent. De partij van Elio Di Rupo doet het met 28,8 procent slechter dan vorig jaar (29,5 procent) en verliest 8 procent ten opzichte van de laatste regionale verkiezingen, maar zou wel de grootste partij blijven.

Grote overwinnaar zijn de groenen. Ecolo zou van 12,8 naar 17 procent gaan en bijna even groot worden als het cdH van Joëlle Milquet. Die partij doet het met 18,3 procent - een winst van 2,5 procent in vergelijking met de federale stembusslag - ook lang niet slecht.

Brussel
In Brussel blijft de MR met 29,2 procent wel de grootste partij, ook al boekt ze ook hier verlies. De PS haalt 22,6 procent, een status quo. Ecolo en cdH schommelen beide rond de 14 procent.

De peiling is het werk van Dedicated Research, dat de peiling tussen 5 en 10 september uitvoerde. Het bureau ondervroeg 600 Vlamingen, 500 Brusselaars en 600 Walen van 18 jaar en ouder. 74 procent van de gecontacteerde personen antwoordde ook op de vragen. De maximale foutenmarge van de peiling bedraagt tussen de 4 en 4,4 procent. (belga/sps)