CD&V lanceert werkgroep die ontgoochelende verkiezingsuitslag grondig moet evalueren

Meteen na het ontgoochelende resultaat kondigde partijvoorzitter Wouter Beke aan dat een werkgroep een evaluatie zou maken van de verkiezingen.
Photo News Meteen na het ontgoochelende resultaat kondigde partijvoorzitter Wouter Beke aan dat een werkgroep een evaluatie zou maken van de verkiezingen.
CD&V heeft vandaag een werkgroep opgericht die de tegenvallende verkiezingen grondig moet analyseren. De werkgroep moet niet alleen de campagne onder de loep nemen, maar ook de verhouding met het middenveld en de positie en organisatie van de partij. Bedoeling is dat de werkgroep haar verslag en aanbevelingen in september aflevert. 

De Vlaamse christendemocraten likken hun wonden na 26 mei. Meteen na het ontgoochelende resultaat kondigde partijvoorzitter Wouter Beke aan dat een werkgroep een evaluatie zou maken van de verkiezingen. Hij voegde daar meteen aan toe dat hij zelf wellicht geen kandidaat zal zijn bij de volgende voorzittersverkiezingen.

Intussen heeft de partij de opdracht van de aangekondigde werkgroep afgelijnd. Zo zal die werkgroep onder meer de campagne op zich onder de loep nemen. Was de inhoudelijke keuze voor het thema 'levenskwaliteit' de juiste? Was de stijl, met de nadruk op de 'redelijkheid', wel overtuigend? Wat met de campagne op de sociale media? Enzovoort.

Verhouding met middenveld

Maar de werkgroep gaat ook breder kijken. Zo zal de verhouding met het middenveld onderzocht worden? Over die verhouding tussen de partij en het middenveld liepen de spanningen de voorbije weken op. 

Verder moet de werkgroep een analyse maken over ‘de positie van CD&V als middenpartij, in het politieke landschap en in de verschillende regeringen, tegen de huidige maatschappelijke achtergrond’. Tot slot moet de werkgroep ook de partijwerking en het politiek personeel analyseren.

De werkgroep moet in september klaar zijn en moet dan aanbevelingen formuleren over de toekomstige positie van de CD&V in het politieke landschap, de organisatie en werking van de partij en over de timing van de voorzitters- en bestuursverkiezingen. 

De werkgroep bestaat uit een twaalfkoppige kerngroep en een uitgebreidere werkgroep. De kerngroep bestaat uit 12 leden: Vincent Van Peteghem, Robrecht Bothuyne, Bart Dochy, Nathalie Muylle, Nawal Farih, Raf Terwingen, Peter Van Rompuy, Els Van Hoof, Jef Van den Bergh, Griet Smaers, Cindy Franssen en Joris Poschet.
44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dan Midden

  Beke emigreert als NVA en VB samen meer dan 50 procent halen, in Leopoldsburg halen ze nu al samen 47.3 procent dus nog 1 verkiezing te gaan en Wouter mag de verhuiswagen bestellen

 • Peter Hegge

  Hoe zat dat ook alweer met Iets boven de stand of verstand of zo. 12 man , in Banktermen kan je dat restbedrag noemen. Enerzijds gaat het nog lang duren anderzijds treurt niemand erom.Volgens mij zijn ze een beetje te laat, een jaartje of 30-35.

 • Wilfried Vanden Berg

  Zolang CD&V mensen zoals Peetere , Crevits en Schauvliege op de eerste plaats stellen zal die partij achteruit gaan .Zeker met Peeters. Steeds in de regering stokken in de wielen steken, alles tegenhouden, zich belachelijk maken , en Crevits alleen maar puinhopen maken . Dat zal bij de volgende verkiezingen CD&V nog verder onder de kiesdrempel brengen .

 • LUC VAN DER VEKEN

  Nog 2 verkiezingen en CD&V kunnen de boeken toedoen. Die begrijpen niet dat hun kiezers een uitstervend ras is die dagelijks in de echte zin van woord "sterven" Vb.Kerken zaten vroeger vol, begrafenissen doen er velen in een aula.

 • Raoul Rouma

  Zwakke ministers met een windhaan aan de kop. Je moet een kat een kat durven noemen. Slecht bestuur in het onderwijs, milieu, Meneer "NO" Peters, meehuilen met de vakbond en Beweging .net die een diefstal hebben gepleegd op haar te brave leden, enz...Persoonlijke carrièreplanning is schijnbaar het belangrijkste!