CD&V lanceert Crevits als kandidaat-minister-president en pleit voor “pensioengarantie" van 1.500 euro

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits is expliciet kandidaat-minister-president voor CD&V.
BELGA Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits is expliciet kandidaat-minister-president voor CD&V.
CD&V heeft op zijn verkiezingscongres in Genk Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits naar voren geschoven als kandidaat om Geert Bourgeois (N-VA) op te volgen als Vlaams minister-president. Crevits pleitte op het congres voor een pensioengarantie van 1.500 euro voor iedereen die een volledige loopbaan heeft gehad.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het voorstel om Crevits naar voren te schuiven, lekte vrijdag al uit, maar is nu ook officieel bekendgemaakt op het congres van de christendemocraten in Genk. “We willen in Vlaanderen gaan voor levenskwaliteit”, aldus CD&V-voorzitter Wouter Beke in De Zevende Dag. “Dat wil zeggen: een goed, gezond en gerust leven. En dat Vlaanderen moet geleid worden en daar hebben wij een kandidaat voor. We hebben met Hilde Crevits een viceminister-president die dat de voorbije vijf jaar schitterend gedaan heeft, tien jaar ervaring heeft in de regering en een duidelijke visie en een positief project heeft, maar ook mensen weet te verbinden. Een eerste vrouwelijke minister-president voor Vlaanderen. Een kans om geschiedenis te schrijven.”

Crevits is Vlaams lijsttrekker in West-Vlaanderen en kan dus enkel in haar kieskring stemmen halen, zoals Bart De Wever dat bijvoorbeeld ook enkel in Antwerpen kan. Maar “Hilde zal het boegbeeld zijn voor ons voor de hele campagne”, aldus Beke, “omdat ze het meest authentiek uitstraalt wat wij als partij zijn. (...) Zonder te verdelen, zonder te twisten.”

Of CD&V met zijn huidige score in de peilingen wel kans maakt de leider van de Vlaamse regering te leveren? “De enige echte relevante peilingen waren de provincieraadsverkiezingen”, zei Beke nog. “Die lagen rond de 20 procent. Nu moeten we ook zorgen dat de twee op drie Vlamingen die het nu nog niet weten, het op 26 mei wel weten.”

Naast Crevits is N-VA-voorzitter Bart De Wever voorlopig de enige andere expliciete kandidaat om de volgende Vlaamse regering te leiden. “Crevits is een hele sterke collega, die ik zeer waardeer”, zei De Wever gisteren. “Ik heb ze heel graag, menselijk, en het is ook een heel sterke politica. Wij hebben altijd uitstekend kunnen samenwerken. Ze is meer een concullega dan echte concurrent. CD&V maakt tactisch een logische keuze in de campagne door haar naar voor te schuiven.”

CD&V wil ‘pensioengarantie’ van 1.500 euro

Crevits stelde op het congres ook de ‘pensioengarantie’ van haar partij voor voor elke Vlaming met een volledige loopbaan. De 1.500 euro uit die garantie bestaat uit de combinatie van het wettelijk pensioen en een veralgemening van het aanvullend pensioen via de werkgever. “Wij vinden dat iedereen na een leven hard werken zeker 1.500 euro pensioen moet krijgen voor zijn oude dag”, aldus Crevits. 

Voorzitter Beke plaatst zijn partij pal in het midden van het politieke speelveld met het thema levenskwaliteit en mikt daarbij op de “stilzwijgende meerderheid”. “Die Vlamingen die de strijd tussen links en rechts doodmoe zijn, diegenen die het wij-zij denken, het angst aanjagen verfoeien. Die de onredelijke voorstellen, de onbetaalbare plannen, niet meer geloven”, aldus Beke.

Crevits mocht zelf de congresdag in Genk afsluiten. De ‘leading lady’ van de christendemocraten zette de prioriteiten voor haar en haar partij op een rij, gaande van 240.000 extra jobs tot 3.500 kilometer extra fietspaden en investeringen in de gezondheidszorg.
82 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Verstappen Martine

  Tot ze verkozen wordt. Dan gaat het niet meer.

 • jos de klinker

  Wens haar veel succes een primeur om een vrouw als vmp te hebben . Mijn zegen heeft zij . Voor diegene die het nog niet doorhebben , het gaat over het pensioen .

 • Paul Van Heurck

  Ik ben met 1500 euro tevreden,zodus ik doe gene klop ha ha.

 • Willy Slachmuylders

  Wouter Beke zet zijn laatste troef in 1500 euro Pensioen wanneer morgen dan ? Eerst ontvangen en dan geloven ?????

 • Rudy VAN PRAET

  Stemmen ronselen, maak werk van Arco