CD&V laat zich niet opjagen door Reynders

Wouter Beke.
UNKNOWN Wouter Beke.

"We laten ons door Didier Reynders echt niet meer opjagen." Dat stelt CD&V-voorzitter ad interim Wouter Beke vandaag in een reactie op de uitspraken van MR-vicepremier Didier Reynders dat tegen 15 juli geen grote staatshervorming moet worden verwacht. Zijn voorganger aan het hoofd van CD&V, Etienne Schouppe, zegt dat Reynders op die manier het Vlaams kartel versterkt en de regering verzwakt.

Midden juli regering
Vorig weekend had de MR-topman verklaard dat er tegen midden juli hoogstens een akkoord kan worden bereikt over enkele stappen in het arbeidsmarktbeleid. Die uitspraken herhaalde hij halfweg afgelopen week nog eens. "Als de Vlamingen een grote vis willen in de staatshervorming, vragen wij een grote fiscale vis", zei Reynders ook.

"We laten ons door Didier Reynders echt niet meer opjagen", reageert CD&V-voorzitter Beke. "Hij heeft de voorbije maanden al zoveel verklaringen afgelegd die een paar dagen of weken later weer als sneeuw voor de zon verdwenen: Yves Leterme niet naar de Zestien, de PS niet in de regering, extra bevoegdheden voor de MR of er komt geen akkoord, noem maar op. En wat is daar allemaal van gekomen?"

"Voor ons is belangrijker wat op papier staat. De hele regering heeft een bijzondere wet ingediend in het parlement met daarin de timing en de onderwerpen die op de communautaire onderhandelingstafel zullen liggen. Als Reynders dat niet respecteert, dan houdt hij zijn woord niet", aldus Beke.

Vlaams kartel versterken
Etienne Schouppe zegt Reynders' uitspraken niet te begrijpen. "Door te zeggen dat er midden juli geen grote staatshervorming komt, versterkt hij het Vlaams kartel en verzwakt hij de regering. Hij maakt duidelijk dat de grote boeman voor de Franstalige aspiraties het kartel is. Waarom zouden wij ons daardoor de gordijnen in laten jagen? Het is enkel een reden om het kartel zo stevig mogelijk te houden", luidt het.

Schouppe komt ook terug op uitspraken van FDF-voorzitter Olivier Maingain. "Als je dan Maingain leest in Le Soir, het dedain waarmee hij spreekt. We nemen daar akte van. Blijkbaar zijn er nog altijd mensen die niet doorhebben waar in dit land de centen vandaan komen."

Euthanasie
Beke zegt ook ontevreden te zijn over de manier waarop het debat over euthanasie wordt gevoerd. "Zoiets wezenlijks als iemand in de familie die stervende is, daar mag de politiek geen munt uit proberen te slaan. Sommigen hebben er misbruik van gemaakt om zichzelf te positioneren", vindt Beke. "Open Vld heeft euthanasie weer in de etalage gezet, en op zich was dat nergens voor nodig. Het schaadt de sereniteit."

Ziekenhuizen
Volgens hem hebben "sommigen" veeleer een probleem met het marktaandeel van katholieke ziekenhuizen dan met de manier waarop die ziekenhuizen functioneren. "Het stuit sommigen blijkbaar tegen de borst dat katholieke ziekenhuizen aan euthanasie een palliatieve filter laten voorafgaan. Wat een achterhaalde zuilenoorlog", aldus Beke. (belga/ka)