CD&V-kopstukken stellen teleur in thuishavens

PHOTO_NEWS
Kris Peeters en Hilde Crevits: beiden hebben maandenlang de poppolls van politici aangevoerd, maar hebben die favorietenrol in hun respectieve thuishavens Puurs en Torhout niet kunnen verzilveren. Ook Joke Schauvliege stelt teleur in Evergem.

Een score van 36,7 procent: iedere politicus zou meteen tekenen voor zo'n resultaat in zijn of haar thuisstad. Ware het niet dat je Kris Peeters heet en maar liefst 4,8 procent moet inboeten tegenover de verkiezingen van 2010. En wie gaat er met het verlies lopen? De N-VA van Bart De Wever, uiteraard.  De Vlaams-nationalisten boeken een winst van 17,5 procent.

Zelfde verhaal voor Hilde Crevits in het traditionele West-Vlaamse CD&V-bastion Torhout. De christendemocraten tuimelen 4 procent naar beneden. Een blamage voor de leading lady van CD&V. Verantwoordelijke? N-VA-lijsttrekker Geert Bourgeois. Die zet met 24,8 een fenomenaal resultaat neer: 16,3 procent winst tegenover 2010.

Die andere Vlaamse CD&V-minister Joke Schauvliege heeft evenmin 'haar' Evergem kunnen overtuigen. Schauvliege moet 4,5 procent inboeten tegenover 2010. De grote overwinnaar wordt N-VA met 32,4 procent van de stemmen.