CD&V-kandidaat Joachim Coens waarschuwt Open Vld en PS over aanpassing abortuswet

Joachim Coens is een van de zeven kandidaat-voorzitters van CD&V.
BELGA Joachim Coens is een van de zeven kandidaat-voorzitters van CD&V.
Er moet in het debat over abortus en euthanasie rekening worden gehouden met CD&V. "Het kan niet zijn dat we de ene dag buitenspel staan en morgen gevraagd worden om in regering te stappen", zo lanceerde kandidaat-voorzitter Joachim Coens vanochtend een waarschuwing aan de PS en Open Vld in het bijzonder.

In de Kamer werken verscheidene partijen aan een aanpassing van de abortuswet. Zo denken ze onder meer aan een verlenging van de termijn waarbinnen abortus mag worden uitgevoerd tot 18 weken na de bevruchting. De PS, sp.a, Ecolo, Groen, MR, PVDA en DéFI dienden gisteren hun amendementen in. De handtekening van Open Vld wordt binnenkort verwacht. Samen beschikken ze over een meerderheid. 

Coens waarschuwt de betrokken partijen echter dat zo'n "gevoelige thema's" niet geregeld kunnen worden in een periode met een regering van lopende zaken. "De PS, die nu aan zet is om een federale regering te vormen, en Open Vld, met wie we nu in de regering zitten, moeten toch weten dat dit nu doorduwen een groot probleem is", stelde de kandidaat-voorzitter in het VRT-radioprogramma De Ochtend

Doen ze dat toch, dan is het vertrouwen van CD&V in de andere partijen geschaad, meent Coens. "Het kan voor mij niet zijn dat we de ene dag buitenspel staan en morgen gevraagd worden om in een regering te stappen." 

Coens spreekt zelfs over "een breekpunt". "We zullen dit op tafel leggen bij de federale regeringsvorming."
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Bohets

  In dit land is er een scheiding van kerk en staat, maar toch wil een religieuze partij zij wil hier blijven doordrijven. Het wordt stilaan tijd dat de religie zich terugtrekt uit de politiek, en de mensen vrijlaat. Het enige wat ze doen is centen binnenharken voor hun religieuze zuil (arco, beweging.net, ...) en proberen hun middeleeuwse standpunten door te drukken, desnoods door het land te gijzelen en de regeringsvorming nog wat te bemoeilijken.

 • danny janssens

  eerst willen ze perse dat je geboren wordt en als je er bent geven ze geen bal om je. Idem met euthanasie. Iedereen kan voor zichzelf wel uitmaken wat de juiste keuze is, daar hoeft de CDV niet mee in te "helpen". Hou je maar eens bezig met sociale woningen, zorgsector dat is veel belangrijker

 • raf janssens

  jawel dat kan wel en dat slaat natuurlijk in als een bom ,de ene dag onmisbaar de andere dag sta je op straat ,welkom in the real world

 • André Decrock

  sedert wanneer beslist de CD&V over het lichaam van een vrouw ?, , een vrouw kan dit zelf, anderzijds met welk recht beslist de CD&V over mijn dodenwens als mens ?

 • marcel mampaey

  de pot verwijt de ketel vorige week hebben ze juist hetzelfde gedaan met de spreiding van migranten. en zijn zij Marakech vergeten toen was er ook geen overeenstemming in eigen coalitie. eens zien hoelang het gaat duren voor ze de Vlamingen voor de zoveelste keer zullen verraden dan halen ze binnen 5 jaar de kiesdrempel niet meer.