CD&V houdt paars-groene deur dicht: “Paars-geel blijft onze basisoptie”

CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten.
BELGA CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten.
Is CD&V stilaan klaar om federaal te praten over een paars-groene coalitie? Kamerfractieleider Servais Verherstraeten houdt de deur gesloten. “Paars-geel blijft onze basisoptie.”

Tijdens het CD&V-partijbureau afgelopen maandag gooide kopstuk Hilde Crevits de vraag op tafel: wat als we in de oppositie belanden bij een paars-groene coalitie? Kan de partij dan het verschil maken naast het geweld van N-VA en het Vlaams Belang in de oppositie? Heel wat aanwezigen lazen daarin een poging mee aan boord te klimmen van een paars-groene coalitie. 

Basisoptie

“Die interpretatie geef ik daar helemaal niet aan”, zegt Verherstraeten nu. “Met stijgende verbazing lees ik wat daarvan gemaakt wordt.  Onze positie is niet veranderd, dat werd toen ook besproken. Paars-geel blijft onze basisoptie.” De CD&V herhaalt al weken dat de twee grootste partijen aan beide zijden van de taalgrens, N-VA en PS, het initiatief moeten nemen. 

Maar wat als de CD&V naar de oppositiebanken wordt verwezen? Ook in een paars-gele coalitie is de partij niet noodzakelijk. “Onze natuurlijke rol van ons als christen-democraten is om mee verantwoordelijkheid te nemen”, zegt hij. “Maar niet tegen eender welke prijs. We stappen enkel in een regering als we belangrijke strijdpunten kunnen binnenhalen.”

Ruis op de lijn

De federale fractie zat vanmiddag samen om de violen te stemmen. Toch zit er ruis op de lijn. Zo gaf Kamerlid Hendrik Bogaert voor de camera van Villa Politica aan dat zijn partij niet bang moet zijn van de oppositiebanken.  Hij riep zijn partij op uit een toekomstige regering te blijven, “tenzij het is om het verschil te maken”. 

En paars-groen dan? Eerder vandaag had Eric Van Rompuy op RTBF verklaard dat toetreden tot zo’n coalitie “zelfmoord” zou kunnen beteken voor de partij.  “De PS en Ecolo hebben beloftes gedaan op sociaal en ecologisch vlak. Maar wie gaat dat financieren? Men moet de komende legislatuur 12 miljard euro vinden, het begrotingsprobleem oplossen en rekening houden met liberale beloftes.” Zonder sterk socio-economisch programma en strakke begrotingsafspraken, zou dat project moeilijk te verdedigen zijn, vrees hij.

Wie zit in welke formule?

De paars-groene coalitie zou opgebouwd zijn rond drie politieke families: de socialisten (PS en sp.a), de liberalen (Open Vld en MR), en de groenen (Groen en Ecolo). CD&V kan dienen als bindmiddel.

Bij een paars-gele coalitie komt N-VA aan boord. Dan besturen liberalen (Open Vld en MR), socialisten (PS en sp.a) en N-VA. Mogelijk aangevuld met CD&V.
75 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger Deprez

  Natuurlijk dat CD&V zijn wagen aan die van de N-VA blijft vast hangen omdat bij de volgende verkiezing het verlies zo klein mogelijk is. CD&V in de regering met de rode en groenen families worden daar gewoon aan de kant geduwd en met N-VA in de oppositie is de volgende verkiezing zeker een ramp. Paars-Groen zal er waarschijnlijk niet komen en dat blijft er maar één optie over en dat is opnieuw kiezen.

 • Marc Baeyens

  Als de trado's niet oppassen zal het geen confederalisme worden in België (zoals N-VA voorstelt) maar een onafhankelijk Vlaanderen (zoals het VB voorstelt). De trado-partijen zitten aan de bodem van hun verschrompeling. Er is niet veel meer nodig om de absolute meerderheid te behalen voor dit laatste scenario. Eén federale Belgicistische regering is een droombeeld van de Franstaligen en hun Vlaamse adepten.

 • jos duriau

  Ik stel me dikwijls de vraag of onze heren politiekers wel beseffen dat ze met hun pokerspelletjes miljoenen euros verkwisten waar de belastingbetaler weer maar eens moet voor opdraaien. Als je dan toch wil pokeren moet je zelf maar voor het verlies betalen.

 • Dan Midden

  Cd&v is de derde grootste in vlaanderen, en nog steeds de 4de grootste van België. Het is hun goed recht om NVA mee aan boord te willen, anders moet Magnette maar een regering vormen met de nummers 3/6/7/8/9/10/11 op vlak van behaalde kiezers in België. Nummers 1/2/4/5 zitten dan in de oppositie dus regering zal permanent aangevallen op hun linker- en rechterflank. Wat houdt NVA dan tegen om in A'pen een harde bocht naar rechts te maken aangezien ze met het VB een meerderheid hebben.

 • Gino Denil

  Het mag anders wel eens de Postieve Samenwerking & Co worden in de plaats van de NV Achteruitgang die zich Zweedse constipatie noemt.