CD&V: "Geeft Demir armoedebeleid na half jaar al op?"

belga
"Geeft Zuhal Demir het armoedebeleid na een half jaar al op?" Dat vraagt Nahima Lanjri, CD&V-specialist rond armoedebeleid, zondagavond. "Het regeerakkoord is geen menukaart waaruit à la carte kan worden gekozen wat men uitvoert en wat niet."

De staatssecretaris voor Armoedebestrijding zei in De Zevende Dag dat de laagste uitkeringen deze legislatuur niet meer boven de armoededrempel zullen worden getild. "Ik heb in februari mijn eed afgelegd. Als je dan ziet hoe groot het traject is om tot die Europese armoedegrens te komen, dan heb ik gezegd dat ik mijn best ga doen. Maar laat ons ook eerlijk zijn en de mensen geen blaasjes wijsmaken. Op die 2,5 jaar gaat dit niet lukken", zei Demir (N-VA).

De oppositie reageerde als door een wesp gestoken, maar ook coalitiepartner CD&V gaat niet akkoord met het standpunt van de staatssecretaris. "Het regeerakkoord is geen vodje papier en ik ga ervan uit dat Zuhal Demir er alles aan zal doen om het uit te voeren. Het aanpakken van de armoede is een prioriteit en moet dat blijven", zegt Nahima Lanjri.

Het Kamerlid begrijpt niet dat Demir, die in februari tot de regering toetrad, na een half jaar al de handdoek gooit. "Deze legislatuur heeft nog anderhalf jaar te gaan", zegt ze. "Er moeten dus nog begrotingen worden opgesteld. Wij zullen in het parlement én in de regering blijven aandringen."

N-VA ziet meer heil in het activeren van mensen, omdat een job de beste garantie is tegen armoede. "Wij vinden dat ook belangrijk", zegt Lanjri daarover. "Maar mensen kiezen er nu eenmaal niet voor om ziek of gehandicapt te zijn. Hetzelfde geldt voor de laagste pensioenen."

CD&V heeft drie wetsvoorstellen ingediend om de laagste uitkeringen op te trekken. Die teksten wachten nog op bespreking in de Kamer.

CD&V-politica Nahima Lanjri.
belga CD&V-politica Nahima Lanjri.98 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • josep duhamel

  Geef ons nog wat meer ministers en staatssecretarissen genre Theo Francken en Zuhal Demir.

 • Jean Gobin

  als ze nu nog iedereen minder mobiel zouden kunnen maken zou ik toch wel eens van mening kunnen veranderen en krijgen ze mijn stem .. kilometerheffing nu .. je mag best vervuilen maar het moet wel een stevige duit kosten ...minstens 1/3 van je loon graag ..iedereen heeft het recht om te vervuilen ...dat is democratie .

 • Jean Gobin

  zie ook het probleem niet ...zolang de huurprijzen en de energie maar blijven stijgen en de pensioenen verder afgeroomd worden is er toch geen vuiltje aan de lucht ..ze doen wat ze beloofden ..goed bestuur waar er plaats is voor iedereen ...dit is de kracht van de verandering waar u voor stemde .

 • Gerry Cle

  NVA voert helemaal geen strijd tegen de armoede maar wel tegen de armen. Volgens hen hebben steuntrekkers het alleen aan zichzelf te wijten en moeten ze dringend aan het werk. Dat probeert men dan te bereiken door ze het mes op de keel te zetten. Dat is 'armoedebestrijding' volgens NVA.

 • Dan Midden

  Als ik van Demir was zou ik eens vragen of ze een voorbeeld mag nemen aan haar collega van cdh in het brussels gewest of van de P$ in Wallonië! 30 procent van de armen in België woont in Brussel, 50 procent woont in Wallonië dus vlaanderen heeft slechts 20 procent van de armen terwijl het 60 procent van de populatie telt! Vlaanderen doet dus 3 keer beter dan het gemiddelde in dit land dus $Pa en cd&v zouden beter hun franstalige collega's wakker schudden in deze materie