CD&V en sp.a willen Dienst Vreemdelingenzaken grondig tegen licht houden

Nahima Lanjri (CD&V).
BELGA Nahima Lanjri (CD&V).
Het roer bij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) moet worden omgegooid. Dat zeggen CD&V en sp.a. Beide partijen pleiten in hun programma's voor een doorlichting én een hervorming. "DVZ moet zonder druk vanuit politieke kabinetten kunnen werken", zegt Nahima Lanjri (CD&V) in Knack.

Het verkiezingsprogramma van CD&V liegt er niet om: de partij stelt grote vragen bij de werking van de administratie van minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) en haar voorganger Theo Francken (N-VA). Volgens kamerlid Nahima Lanjri is de toestand bij DVZ de jongste jaren grondig verslechterd. "Vanaf het moment dat er meer asielaanvragen zijn, stropt de werking en stuurt men de informatie niet op tijd naar het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS), dat de aanvraag behandelt. Nochtans heeft DVZ er personeel bijgekregen", zegt ze.

Aanvraag

Die duurtijd is essentieel voor de christendemocraten, die al een tijdje hameren op een snellere afhandeling van asielaanvragen. "Zo vergroot je de kans om mensen op kortere termijn uit te wijzen als hun aanvraag geweigerd wordt", aldus Lanjri.


Ook sommige individuele medewerkers zouden niet naar behoren functioneren. "Ik wil niet iedereen over dezelfde kam scheren, maar zelfs binnen DVZ zelf zijn er klachten over het gedrag van bepaalde ambtenaren tegenover mensen die een aanvraag doen bij de dienst", zegt Lanjri.


Meer in het algemeen wil CD&V dat DVZ zich onttrekt van "politieke druk vanuit de kabinetten", die de jongste jaren de goede werking in de weg zou hebben gestaan.

Naast CD&V heeft ook sp.a de hervorming van DVZ in het verkiezingsprogramma opgenomen. "We laten de Dienst Vreemdelingenzaken - die te zeer een black box is - evolueren naar een performant en gemoderniseerd migratiedepartement", staat er.

De analyse van de socialisten is gelijkaardig aan die van CD&V. "De behandelingstermijn van een asielaanvraag bij DVZ is begin 2018 gestegen van anderhalve maand tot vier maanden", zegt Ben Segers, eerste opvolger op de Antwerpse sp.a-kamerlijst.

Transparantie

Niet alleen de procedures moeten beter, zegt Segers, maar ook de transparantie. "Vóór 2014 was het jaarverslag van DVZ telkens een lijvig document van enkele honderden bladzijden", aldus Segers. De partij wil daarom werk maken van een heus migratiedepartement en een opwaardering van het migratiewetboek.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • patty ratzborg

  Uit de grond van mijn hart hoop ik dat er een echte democraat hoofd wordt van DVZ ! Idd ook binnen het 'Bedrijf' zijn er diensten die niet functioneren hoe het moet en werknemers die er slecht functioneren..'op zijn ministeries'!! En al diegene die over asiel en immigratie snijdende kritiek heeft, denk goed na en verloochen het verleden niet! Ook Belgen hebben in vorige eeuw asiel aangevraagd in de States..begin jaren 1900 en tijdens WO II !! Vooral vlamingen!!

 • Victor Vos

  Als CD&V en SPA zich gaan gaan mengen bij DVZ dan gaan de poorten van de hel open.

 • Erik Desloover

  zou die dienst afschaffen ...

 • Gerry Cle

  Heel goed initiatief. Er moet een streng, rechtlijnig en transparant asielbeleid komen. De beslissing over al dan niet toestaan van asiel moet zo kort mogelijk zijn zodat men ofwel sneller aan de integratie kan beginnen ofwel sneller teruggestuurd kan worden. Nog beter is het om asielaanvraag in het thuisland te doen zodat ze tijdens de procedure helemaal niet opgevangen dienen te worden.

 • marc castermans

  Waarm moeit deze dame zich eens niet met Arco, de verkrachting en dood van een jong meisje door verzuim van justitie en ja wie is daar minister van? Juist Geens en ik heb haar niet horen roepen voor zijn ontslag iets wat ze anders graag genoeg doet.