CD&V en sp.a houden stand tegen N-VA-tsunami in West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen vechten N-VA en CD&V nek aan nek om het leiderschap. Vooral op de lijst voor het Vlaams parlement wordt het volgende week zondag erg spannend tussen de Vlaamse excellenties Geert Bourgeois en Hilde Crevits. Ook sp.a zet met toppers Johan Vande Lanotte en John Crombez een mooie score neer. Dat blijkt uit de provinciale peiling van De Morgen, Het Laatste Nieuws en vtm in de provincie West-Vlaanderen.

Het belooft een spannende strijd te worden volgende week zondag tussen de twee koplopers CD&V en N-VA in de kustprovincie. Hoewel de Vlaams-nationalisten nog enkele procentpunten voorsprong hebben op de christendemocraten, is het verschil miniem.

In de Kamer behaalt N-VA met de relatieve nieuwkomer Brecht Vermeulen 22,5 procent, tegenover 20,1 procent voor de CD&V-lijst van federaal staatssecretaris Hendrik Bogaert. Beide partijen zakken wel enkele procentpunten tegenover de vorige verkiezingen van 2010, maar behalen wel nog altijd vier zetels. De liberalen van Open Vld behalen een status quo.

De verliezen aan de rechterflank lijken er volgende week volledig langs links te worden bijgeteld. Zowel sp.a, Groen als PVDA+ profiteren namelijk van het stemmenverlies. Derde partij wordt sp.a, dat dankzij de populariteit van kopman Johan Vande Lanotte de 20 procent in zicht krijgt. Groen stijgt licht en PVDA+ behaalt 4,1 procent, fors hoger dan de vorige verkiezingen maar nog onvoldoende om effectief een zetel binnen te halen.

Een score waar met veel belangstelling naar werd uitgekeken, was die van LDD-boegbeeld Jean-Marie Dedecker. Omdat de partij wist dat opboksen tegen de N-VA op dit moment een onbegonnen zaak is, trok Dedecker zich met zijn troepen volledig terug achter de IJzer. Daar wil hij alles op alles te zetten om nog die ene Kamerzetel binnen te halen. En het wordt kantje boordje zondag. LDD scoort in de peiling 4,5 procent, een verlies van zo'n drie procent en flirt met de kiesdrempel. Een verlies trouwens waar Vlaams Belang niet van kan profiteren: de partij behaalt ongeveer dezelfde score als tijdens de vorige verkiezingen: 8,6 procent.

De Persgroep Publishing
De Persgroep Publishing


Ongeveer dezelfde scores vallen te noteren op de lijsten voor het Vlaams parlement. CD&V doet het hier met stemmenkanon Hilde Crevits iets beter dan op de Kamerlijst, en vecht een duel uit met haar N-VA-collega in de Vlaamse regering Geert Bourgeois. Beide lijsten schommelen rond de 25 procent en zouden allebei zes vertegenwoordigers naar Brussel mogen sturen.

In tweede linie volgt de sp.a met lijsttrekker John Crombez (17,2 procent), gevolgd door een ontgoochelende Open Vld, dat met fractieleider Bart Tommelein amper 10,8 procent behaalt.

Achteraan in het peloton strijden Vlaams Belang en Groen om plaats vijf, beide partijen scoren rond de 8,5 procent. PVDA+ blijft onder de kiesdrempel. LDD diende hier geen lijst in en verdwijnt dan ook uit het Vlaams parlement.

De Persgroep Publishing
De Persgroep Publishing


Europa
Ook op de Europese lijst zit CD&V de N-VA flink op de hielen. Lijsttrekker Johan Van Overtveldt behaalt 24 procent, CD&V doet het met Marianne Thyssen en 22,8 procent niet veel slechter. Net zoals in Antwerpen behaalt Open Vld zijn beste score dankzij Guy Verhofstadt op de Europese lijst, nipt gevolgd door de sp.a van Kathleen Van Brempt. Vlaams Belang en Groen bengelen ook hier achteraan met ongeveer 8 procent.

De Persgroep Publishing