CD&V en Open Vld blazen maandag verzamelen, sp.a niet

BELGA
De partijbureaus van CD&V en Open Vld blazen maandag verzamelen. Sp.a heeft niets gepland. Ook N-VA heeft geen partijbureau op de agenda staan. Eerder vandaag raakte bekend dat Vlaams informateur Bart De Wever (N-VA) ook vandaag geen beslissing over zijn toekomstige coalitiepartners zal nemen.

Dat de partijbureaus van CD&V en Open Vld maandag vergaderen, lijkt erop te wijzen dat informateur Bart De Wever kiest voor een Zweedse coalitie. Sp.a houdt geen vergadering. Voorzitter John Crombez kreeg op 31 juli wel een fiat van de raad van voorzitters en secretarissen om over de inhoud te gaan onderhandelen, maar de socialisten hebben sinds vorige week niet meer samengezeten met de informateur.

Tijdens het politiek bestuur zal CD&V moeten beslissen onder welke voorwaarden de partij in een Vlaamse regering stapt. Een koppeling met de federale regeringsvorming, zoals bij Open Vld, is bij CD&V niet aan de orde. “De prioriteit is Vlaanderen”, zei een lid van het bestuur deze week. “Als we ergens een rol denken te kunnen spelen, zal het eerder daar zijn.”

Verschillende CD&V’ers zijn deze week overigens op vakantie vertrokken, en zullen de vergadering van het politiek bestuur dus moeten missen.

Maandag meer nieuws?

Zij die hadden gehoopt dat De Wever nog voor het weekend zou trancheren, zijn eraan voor de moeite. Er wordt vrijdag wel druk heen en weer gebeld, maar een beslissing komt er niet. Ook voor het komende weekend staan er voorlopig geen afspraken op de agenda, al kan daar natuurlijk nog verandering in komen.

Vlaams Belang, Groen en sp.a hebben de informateur intussen al dagenlang niet meer gehoord. In ‘De Ochtend’ op Radio 1 zei Kamerlid Melissa Depraetere van sp.a dat haar partij de afgelopen tien dagen geen overleg meer heeft gehad met De Wever. “We merken dat het stil is aan de overkant”, zei ze. “We hebben onze inhoudelijke insteek op tafel gelegd en gezegd wat er voor ons belangrijk is. Sindsdien wachten wij ook op meer informatie daarover.”

Volgens haar heerst er geen ongeduld in de partij. “We zijn er eigenlijk al vanaf de start van uit gegaan dat wij voor de oppositie kiezen in het Vlaams Parlement. Tot op vandaag is dat niet veranderd.” Opmerkelijk: volgens Depraetere is het “niet onoverkomelijk” om federaal mee te besturen en Vlaams in de oppositie te zitten.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ooievaersnest Hongarije

  Dewever gokt maar bij een vroegtijdige herverkiezing zal de partij nog meer aan zetels inboeten.

 • vanaeken jokke

  Had hij een meerderheid gehad Walter Mertens was het VB en NVA geweest maar er was geen meerderheid.Wat kan hij anders doen Open vld en cd&v zijn de huichelaars zij willen niet met VB regeren omdat destijds pvda een cordon heeft opgericht en andere partijen het liet ondertekenen dat ze zelf extreem links zijn communisten was voor die trado partijen bijzaak.

 • Wilfried Vanden Berg

  CD&V de partij die steeds plat op de buik gaat voor minister postjes . Eigen belang eerst, de kiezer is van geen tel. Dan kan puinhoop Crevits terug een puinhoop creëren , zoals in haar vorige functies.

 • marc de baerdemaeker

  Ofwel ernstig, ofwel niks, wat een dure schow , maar wel met ons geld

 • Warre Devoldere

  Waarom nog stemmen? Deze regering toont nog maal aan dat het geen rekening houdt met de stem van de kiezer zelfs niet met zo’n krachtig signaal...