CD&V en N-VA willen mailincident zo snel mogelijk achter zich laten

Regeringspartijen begraven strijdbijl

Kris Peeters, vorige week in de Kamercommissie Sociale Zaken.
PHOTO_NEWS Kris Peeters, vorige week in de Kamercommissie Sociale Zaken.
Bij CD&V wil men de bladzijde over de para-rel liefst zo snel mogelijk omslaan. Het mailincident van afgelopen weekend mag het goede nieuws over het sociaal akkoord en de uitvoering van het regeerakkoord niet in de weg staan. Zo was te horen voor aanvang van het partijbureau van de Vlaamse christendemocraten in de Wetstraat. Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever wil het incident "proberen achter ons te laten".

"De mail is ongelukkig, maar het is vooral jammer dat het goede nieuws van het sociaal overleg volledig raakt ondergesneeuwd door dit soort faits divers", zegt Kamerlid Raf Terwingen. Volgens Terwingen is niemand in de partij blij met de mail, maar moet de regering de "cohesie" bewaren en werk maken van de "uitvoering en uitdieping van het regeerakkoord".

Volgens Vlaams parlementslid Michel Doomst moet men "hoofd- van bijzaak kunnen onderscheiden". "Het belangrijkste is het sociaal akkoord dat vrijdag is bereikt". Gewezen staatssecretaris Etienne Schouppe bestempelde het incident als "much ado about nothing".

Brussels parlementslid Brigitte Grouwels erkent dat haar partij beslissingen die ze heeft goedgekeurd moet nakomen. "Maar ik moet zeggen dat ik zelf niet zo warm wordt van die militairen in het straatbeeld. Dat is niet wat het veiligheidsgevoel bevordert. Het is iets wat we niet gewend zijn en wat we ook niet gewend willen worden". Ook vindt de Brusselse politica dat "een klein incident de sfeer in de regering niet mag beïnvloeden".

Vlaams minister Hilde Crevits noemde het deze ochtend op Radio 1 "bijzonder spijtig" dat het sociaal akkoord nu wordt overschaduwd door de mail. "Dit is zoveel belangrijker dan mails die voorzitter Beke noch Kris Peeters hebben gelezen", luidde het. Voor Crevits mag het incident geen impact hebben op de relatie met de coalitiepartners. Daarvoor ligt er "te veel werk op de plank", luidt het.

Vorige week ging Peeters nog shoppen in Antwerpen "om te tonen dat het er niet onveilig is".
VRT Vorige week ging Peeters nog shoppen in Antwerpen "om te tonen dat het er niet onveilig is".

Het belangrijkste is het sociaal akkoord dat vrijdag is bereikt

Vlaams parlementslid Michel Doomst

Het is vooral jammer dat het goede nieuws van het sociaal overleg volledig raakt ondergesneeuwd door dit soort faits divers

Kamerlid Raf Terwingen

Much ado about nothing

Gewezen staatssecretaris Etienne Schouppe

Een klein incident mag de sfeer in de regering niet beïnvloeden

Brussels parlementslid Brigitte Grouwels

Het sociaal akkoord is zoveel belangrijker dan mails die voorzitter Beke noch Kris Peeters hebben gelezen

Hilde Crevits

"Make your choice, love your choice"

Ook N-VA wil het incident rond de CD&V-mail over de inzet van para's sluiten. Voorzitter Bart De Wever wil discrete gesprekken voeren met de coalitiepartners om een aantal zaken uit te klaren "zodat iedereen zich in die regering goed voelt", zei hij na afloop van het N-VA-partijbestuur.

"We proberen dit achter ons te laten en hopen in alle discretie gesprekken te hebben met de coalitiepartners, want die perceptie zit niet goed", zei De Wever.

Van een ruzie tussen CD&V en N-VA wil De Wever niet spreken, maar een dergelijk incident vindt hij niet voor herhaling vatbaar. "Ik ben niet uit op excuses, maar ik wil wel een regering die eendrachtig en daadkrachtig bestuurt. En dat kan niet door beslissingen te nemen die je dan daarna zelf aanvecht. Make your choice, love your choice", zei De Wever.

N-VA-voorzitter Bart De Wever.
PHOTO_NEWS N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Michel: "Geen olie op het vuur"

Premier Charles Michel is niet van plan coalitiepartner CD&V publiekelijk op de vingers te tikken. "Ik ga niets zeggen om olie op het vuur te gooien", zei hij in de marge van de Belgische diplomatieke dagen in Brussel.

"Sereniteit is de beste manier om tot goede beslissingen te komen. Veiligheid is een ernstige zaak. Dat moet dus binnen de regering behandeld worden."

Formeel bevestigen dat hij contact opnam met protagonisten Kris Peeters (CD&V) en Bart De Wever (N-VA), deed Michel niet. "Ik neem volledig mijn rol op als eerste minister. Maar om doeltreffend te zijn, kan dat best niet via de media gebeuren", besloot hij.

De mail zoals hij verscheen in Het Laatste Nieuws.
HLN De mail zoals hij verscheen in Het Laatste Nieuws.