CD&V en N-VA duiken op in meeste voorakkoorden

Uit een rondvraag bij de regiojournalisten van HLN en VTM Nieuws is onze redactie 27 voorakkoorden voor de verkiezingen van oktober op het spoor gekomen. CD&V en N-VA duiken daar het vaakst in op.

“In 7 op 10 gemeenten ligt er een voorakkoord klaar.” Dat stelde professor Johan Ackaert (Universiteit Hasselt) vorige maand op basis van onderzoek na voorgaande verkiezingen. Het Laatste Nieuws wou wel eens weten hoe de kaarten liggen voor de komende stembusslag en peilde daarvoor bij zijn netwerk van regioverslaggevers. Op basis van hun bronnen, maakte de krant een inschatting. Alleen waar er meerdere ernstige bronnen het bestaan ervan bevestigden, werd een voorakkoord in aanmerking genomen.

Dat voorakkoorden quasi staatsgeheim zijn, is opnieuw duidelijk geworden. Slechts in 1 gemeente, Tremelo, komen de deelnemers N-VA, CD&V en Groen er openlijk voor uit. Slechts in 1 andere stad, kon een regiojournalist een akkoord inkijken. In alle andere gevallen baseert de krant zich op mondelinge bronnen om te komen tot 27 waarschijnlijke voorakkoorden. Onder andere in Brugge en Kortrijk zijn er voldoende aanwijzingen dat de bestaande coalities verder willen, in Sint-Truiden wordt de coalitie van CD&V en Open Vld uitgebreid met N-VA.

In 74% van die deals is CD&V betrokken. Dat is niet zo gek, gezien de partij vandaag in 215 gemeenten aan het bewind is en dus de lokale marktleider is. Daarna volgen N-VA (67,8%), Open Vld (46,4%), sp.a (35,7%) en Groen (14,8%). In 6 akkoorden is het de bedoeling om N-VA uit te sluiten, 4 akkoorden zijn tegen sp.a gericht en 3 tegen CD&V.

N-VA-voorzitter Bart De Wever en zijn CD&V-collega Wouter Beke bij de trekking van de lijstnummers voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.
BELGA N-VA-voorzitter Bart De Wever en zijn CD&V-collega Wouter Beke bij de trekking van de lijstnummers voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.249 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido vermeyen

  Voordie al zoete broodjes bakken is niet bevordelijk voor de geloofwaardiheid...als coalitie moet je inbinden, je programma aanpassen...en dit is niet vooraf verkondigd, dat is fraude, bedriegerij voor de kiezer.

 • GERARD DE PELECIJN

  Een schild vormen met voorakkoorden door onze vrienden!

 • Ronny Ooijen

  nand nuyts, N(V)-Blabla stemmen is vragen om in de zak te worden gezet. Maar je zal altijd mensen hebben die hun loze beloftes geloven. Zelfs als de top van die partij zelf toegeeft dat ze die niet hebben kunnen waarmaken.

 • Robert Gerts

  Belgie is even democratisc als Noord-Korea.

 • geert vingerhoets

  dit noemen ze democratie waarom MOETEN WIJ GAAN STEMMEN de postjes worden al verdeeld en de stem van de bevolking zijn opiniepijlingen