CD&V Brussel wil GOK-decreet aanpassen voor Nederlandstaligen

Ouders kampeerden weer massaal voor Brusselse scholen
UNKNOWN Ouders kampeerden weer massaal voor Brusselse scholen

CD&V Brussel pleit voor de afschaffing, of toch minstens een grondige aanpassing, van het Gelijke-Onderwijskansendecreet (GOK). In een opiniestuk die ze aan de stadskrant Brussel Deze Week richtten, zeggen Brussels parlementslid Brigitte De Pauw en Vlaams parlementslid Paul Delva dat het GOK-decreet niet geschikt is voor een meertalige omgeving als Brussel, waar Nederlandstaligen in de minderheid zijn.

Kamperen aan scholen
De Brusselse CD&V'ers schreven hun opiniestuk naar aanleiding van de recente kampeertoestanden voor de Brusselse Nederlandstalige scholen. Volgens De Pauw en Delva, wiens partij het decreet indertijd niet mee goedkeurde, heeft het GOK-decreet een averechts effect in het meertalige Brussel, waar Nederlandstaligen in de minderheid zijn en waar de ouders een vrije keuze hebben tussen Nederlandstalige en Franstalige scholen.

Voorrang
Ze pleiten onder meer voor het optrekken van de 45 procent-voorrangsregel voor Nederlandstaligen, voor een bijkomende voorrangsregel voor kinderen die al in de Nederlandstalige voorschoolse kinderopvang hebben gezeten en voor een verdere uitwerking van de website www.samennaarschool.be, om zo meer kinderen van de rand rond Brussel aan te trekken.

De Pauw en Delva benadrukken dat ze de kansarme GOK-kinderen niet willen uitsluiten, maar ze storen zich er wel aan "dat anderstaligen uit gegoede klasse in sommige scholen de plaatsen van Nederlandstaligen innemen". (belga/gb)