Cassatieberoep in zaak van Albanese moordenaar met dubbelleven verworpen

kos
Het cassatieberoep dat het openbaar ministerie had ingesteld tegen de uitlevering aan Italië met terugkeergarantie van Erjon S., is verworpen. De Albanese man die vorige maand opgepakt werd in Geluwe voor een moord in Italië, zal dus aan dat land uitgeleverd worden maar kunnen terugkeren om hier een eventuele straf uit te zitten.

De 37-jarige Albanees werd in augustus opgepakt in Geluwe. Hij werd in 2000 door het hof van assisen van Bologna bij verstek veroordeeld tot 30 jaar voor de moord op een prostituee. Omdat hij spoorloos was, werd die straf bij verstek uitgesproken. Sindsdien was een Europees aanhoudingsbevel tegen hem uitgeschreven.

De man wist echter lange tijd aan zijn straf te ontsnappen en vroeg in 2000 als Albanese vluchteling asiel aan in ons land. Erjon S. gebruikte daarbij een valse naam en een valse geboortedatum. De Dienst Vreemdelingenzaken stond hem asiel toe en later werd hij zelfs genaturaliseerd tot Belg. Sinds 2006 verbleef hij in Geluwe, waar hij een gezin heeft.

Arrestatie
Na zijn arrestatie in augustus werd de procedure voor zijn uitlevering aan Italië opgestart. De advocaat van Erjon S., meester Leysen, ging in naam van zijn cliënt akkoord met de uitlevering aan Italië om op die manier verzet te kunnen aantekenen tegen het verstekvonnis van 2000. Daarmee hoopt de verdediging mogelijk een mildere straf te krijgen. Maar de raadsman hamerde daarbij wel op de terugkeergarantie zodat Erjon S. zijn straf in België zou kunnen uitzitten, dichtbij zijn gezin.

De raadkamer van Ieper besliste tot uitlevering, maar zonder terugkeergarantie. De verdediging ging in beroep en kreeg van de Gentse KI wel de terugkeergarantie. Daartegen ging het openbaar ministerie dan weer in cassatieberoep maar dat cassatieberoep is dus verworpen.