Cassatie bevestigt veroordeling Ntuyahaga in Rwanda-proces

UNKNOWN

Het hof van cassatie heeft vandaag het beroep van de voormalige Rwandese majoor Bernard Ntuyahaga tegen zijn veroordeling door het Brusselse hof van assisen verworpen. Die veroordeelde in juli de man tot 20 jaar opsluiting. In september legde het hof de man ook verschillende omvangrijke schadevergoedingen op.

Blauwhelmen
De 55-jarige Ntuyahaga werd door het hof van assisen schuldig geacht aan de moord op de tien Belgische blauwhelmen in 1994 en aan de moord op verschillende Rwandese burgers tijdens de genocide die volgde. Nu cassatie zijn beroep verworpen heeft, moet de man voorlopig 101.312 euro storten aan de familie van de militairen. Het totaalbedrag wordt op 6.101.306 euro geraamd.
Ntuyahaga moet ook de families van de Rwandese burgers die op zijn bevel vermoord werden volgens een voorlopige schatting schadeloos stellen voor zowat 575.070 euro.


Belgische staat
Het hof besliste in september dat de Belgische staat geen recht heeft op een schadevergoeding. Nu cassatie het beroep verworpen heeft, kan de Belgische overheid definitief geen aanspraak maken op een schadevergoeding. Cassatie verwierp eveneens alle beroepen van de burgerlijke partijen die het hof van assisen voordien al verworpen had.

Rwanda
De zaak rond de majoor is voorlopig nog niet helemaal gesloten. Het hof van assisen moet zich nog uitspreken over een schadevergoeding aan de Rwandese staat. Het Centraal-Afrikaanse land eist 25.000 euro voor morele en materiële schade. (belga/lpb)