Carrefour gaat betalen met vingerafdruk testen

EPA
Carrefour gaat in ons land testen doen rond betalen via een vingerafdruk. Het bedrijf bevestigt een bericht daarover van de nieuwssite BusinessAM. Wanneer en waar de test juist zal lopen, heeft de supermarktketen nog niet beslist.

Carrefour heeft tussen maart en juni al een beperkt aantal klanten van een winkel in de Brusselse Europese wijk hun klantenkaart laten vervangen door een vingerafdruk. Nu die test afgelopen is, wil de Franse keten de mogelijkheden testen om ook betalingen te regelen via een vingerafdruk. In de komende weken wil het bedrijf een beslissing nemen over de modaliteiten.

Vraag is of die test in lijn zal zijn met de privacywetgeving. De Belgische gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) neemt nog geen standpunt in, maar wijst erop dat de supermarktketen zich voor aanvang van de verwerking van biometrische gegevens zal moeten afvragen of die verwerking absoluut noodzakelijk is. "Is de verwerking van biometrische gegevens proportioneel in dit geval? Is het scannen van vingers het minst invasieve betalingssysteem?", zijn vragen die de GBA opwerpt.

Carrefour zelf zegt dat de privacyregelgeving heel belangrijk is voor het bedrijf. "Wij werken hiervoor met een firma die werkt in overeenstemming met GDPR (de Europese privacyregelgeving, red.)", aldus een woordvoerster. 
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emi De graeve

  hebben ze eerst hun handen gewassen :-)

 • Jan Boden

  Straks hakken ze je vingers dus af om je te kunnen beroven.

 • Thomas Gerkens

  Lijkt makkelijk. Alleen snap ik niet waarom een vingerafdruk een schending van de privacy zou zijn. Een vingerafdruk zegt niks over hoe je leeft en is enkel een herkenningspunt, net zoals wij mensen herkennen door naar hun gezicht te kijken. Misschien moeten we dan ook maar stoppen met pasfoto's op onze identiteitskaarten te zetten?

 • Jan Cosemans

  Zou wel gemakkelijk zijn, geen kaart meer nodig. Op deze manier zouden alle kaarten overbodig kunnen zijn, inclusief identiteitskaart en rijbewijs.

 • Maria Arens

  Mijn vingerafdruk, al die winkels krijgen zelfs mijn id kaart nog niet.