Carnavalmoord: politie onderzoekt eerste tips na tv-oproep

In het onderzoek naar de dood van de Sofie D'Hondt (38) uit Erpe-Mere die aangetroffen werd in Aalst, worden de eerste tips onderzocht na het verspreiden van een oproep tot getuigen. Politie en parket, die het dossier nu zelf als de 'carnavalmoord' omschrijven, hadden bezoekers van het carnaval gevraagd hun eigen foto's en video's te bekijken om na te gaan of het slachtoffer daarop te zien zou zijn.

Het lichaam van de vrouw werd op 17 februari gevonden in de De Vilanderstraat. Twee bezoekers van Aalst carnaval vonden het slachtoffer omstreeks 08.30 uur aan een garagebox en verwittigden de hulpdiensten. De partner van de vrouw werd verhoord als mogelijke verdachte, maar hij ontkende elke betrokkenheid bij het overlijden en werd na verhoor door de onderzoeksrechter opnieuw vrijgelaten.

Politie en parket lanceerden gisteren in het opsporingsprogramma 'Faroek' op VTM een oproep tot getuigen. Het Oost-Vlaamse parket wou voorheen alleen meegeven "dat het slachtoffer op gewelddadige wijze om het leven werd gebracht", maar bevestigt nu dat de vrouw met een hamer geslagen werd en daarna de verstikkingsdood stierf. "Bij het lichaam van Sofie lag een beertje van het lunapark en een kinderboekentasje. Uit het onderzoek is gebleken dat het boekentasje ongeveer een week eerder in de kringloopwinkel van Aalst aan iemand is verkocht", zegt de federale politie in de oproep.

De speurders willen weten wie die boekentas in de kringloopwinkel gekocht heeft tussen 4 en 10 februari. Uit het onderzoek blijkt ook dat de vader van het slachtoffer haar op 15 februari al als vermist had opgegeven. "Sofie ( D'Hondt, nvdr.) werd het laatst gezien op zondag 15 februari omstreeks 20.30 uur door een familielid in het lunapark Christal Palace aan de Keizershallen in Aalst. Met wie ze daar was weten de speurders niet. Er is ook geen zekerheid hoe Sofie vanuit Erpe-Mere naar Aalst carnaval is gegaan."

De vrouw werd met een hamer geslagen en stierf daarna de verstikkingsdood

Parket Oost-Vlaanderen

Het gerecht deed een opvallende oproep naar bezoekers van het carnaval op 15 februari. "Die zondag waren er 90.000 mensen in Aalst om carnaval te vieren. Veel mensen nemen foto's, filmpjes. De onderzoekers doen een oproep aan iedereen die hier was die zondag na half negen om eens te kijken naar de foto's, naar de filmpjes. Misschien staat Sofie daar ergens op. Misschien krijgt de politie zo meer zicht op hoe ze precies hier in de De Vilanderstraat beland is en of ze hier samen met iemand naartoe is gekomen", stelt het opsporingsprogramma.

De Dendermondse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen bevestigt de informatie, maar kon nog geen details geven over de binnengelopen tips. Het is nog niet duidelijk of de speurders al beeldmateriaal van getuigen hebben ontvangen. Mogelijk is er deze namiddag meer informatie beschikbaar, zegt parketwoordvoerster Caroline Jonckers.