Carl Devos: “Mensen snappen niet waarom Vlaams Belang niet mee bestuurt”

Vlaams Belang zou bij verkiezingen vandaag de grootse partij van Vlaanderen worden.
Photo News Vlaams Belang zou bij verkiezingen vandaag de grootse partij van Vlaanderen worden.
Volgens politicoloog Carl Devos is de sterke score van Vlaams Belang in onze Grote Peiling niet verrassend. “Veel mensen begrijpen niet waarom het Vlaams Belang niet mee mocht meebesturen”, zegt hij. “Ze hadden de verkiezingen toch gewonnen?”

N-VA-voorzitter Bart De Wever sprak na de verkiezingen verschillende maanden met Vlaams Belang, maar besliste uiteindelijk de partij aan de kant te schuiven en verder te gaan met CD&V en Open Vld. Een nieuwe Zweedse coalitie dus. Dat lijkt Vlaams Belang in de peiling geen windeieren te hebben gelegd.

De onderhandelingen hebben Vlaams Belang ook genormaliseerd, zegt Devos. "Ze hebben lang mee mogen onderhandelen, zijn ook ontvangen door de koning. Daardoor is het eigenlijk niet meer zo erg om voor het Vlaams Belang te stemmen.”

Derde reden volgens de politicoloog: “Ik denk dat heel veel mensen dit politieke spel kotsbeu zijn, en op deze manier zeggen: ‘Jongens, stop ermee’.”

Vraag is of de peiling een invloed zal hebben op de lopende onderhandelingen. “N-VA zal misschien minder makkelijk in die onderhandelingen gaan zitten met CD&V en Open Vld”, denkt Devos. “We verwachten allemaal dat CD&V en Open Vld iets van de rechtse startnota zal afdoen, dat dat zachter zal landen. Maar met zo’n peiling in de nek wordt het voor N-VA toch belangrijk die rechtse nota ook in het regeerakkoord te krijgen.”

Op federaal vlak ziet Devos evenmin goed nieuws, aangezien ook de PS daalt in Wallonië. "De N-VA zal dus geneigd zijn om nog rechtser te worden, de PS om linkser te worden. Ik denk dat die federale formatie, zeer, zeer, zeer moeilijk wordt.”
51 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gilbert Wellens

  De 3 klassieke partijen hebben nog nauwelijks 33% samen (volgens de laatste peiling van HLN). Maar toch blijven ze alle drie met een ongelooflijke arrogantie zeggen dat ze nooit met het Vlaams Belang willen regeren, en nog erger ze doen er alles aan om het Vlaams Belang van de macht weg te houden. Cordon sanitair noemen ze dat, maar het is zo on-democratisch als het maar kan zijn. Ik vraag mij af wat ze gaan doen als VB en N-VA straks samen 50% gaan hebben. Ik hoop dat de kiezer hen straft.

 • joachim albert

  @ Mady Vermeulen, ze zijn voor afschaffing cordon omdat ze weten dat zelfs zonder cordon niemand met VB gaat regeren. Nu zijn de kiezers gefrustreerd omdat ze denken dat VB niet mag meedoen door het cordon maar het is omdat ze incompetent zijn. Moest het cordon er niet zijn, zou dit niets maar dan ook niets veranderen voor regeringsdeelname of niet voor VB. Dat ze eerst eens proberen om haalbare wetten te maken ipv sloganeske onzin te verklaren. Mvg

 • Mady Vermeulen

  Zowel Carl Devos als Dave Sinardet zagen de bui exact drie jaar geleden al hangen als het cordon zou gehandhaafd worden. Beiden hebben ze, PUBLIEKELIJK, tegen het behoud van het cordon gepleit. Nochtans zijn dat geen van beiden extremisten, fascisten, neo-nazi's en meer van de fraais waar 43% van àlle Vlamingen van beschuldigd worden door fans van partijtjes die nog nauwelijks of geen 10% meer halen. ALLE DRIE de traditionele partijen samen plus groen behaalden nu al geen 50% meer.

 • patrick vanherberghen

  Beste Eric Dens, alvorens zo'n uitspraken te doen is het wel beter om goed de cijfers te bekijken. Bij de verkiezingen hadden NVA en VB samen 43,3%. Bij deze peiling halen ze beide 47,6%. Status quo volgens U !? Als de traditionele partijen nu nog niet begrijpen wat de kiezer wil is dat volgende keer boven de 50%!

 • Dirk Dierckx

  Beste Herman Cohen de politiekers maken van ons racisten, wij zijn het beu dat we het volk dat onze waarden minacht en onze mensen vermoordt, moeten onderhouden van Europa en onze politiekers. Wij zijn het beu dat onze sociale kassen leeggeroofd worden, wij zijn het beu dat VRT op 2 september beelden van schoolgangers laat zien waarop geen enkel blank kind te zien is. Rudi Vrancx gaat met ons geld op zoek naar moordenaars die terug naar dit land willen om ons verder geldelijk te plunderen.