Carl Devos: “De kans dat de regering ten val komt is 80 procent”

Carl Devos.
Bob Van Mol Carl Devos.
Op 10 en 11 december wordt in de Marokkaanse stad Marrakech het niet-bindende VN-pact bekrachtigd dat de migratie wereldwijd veilig, ordelijk en regulier wil maken. Premier Michel beloofde eerder dit jaar al dat hij voor ons land het migratiepact zou ondertekenen, maar na achttien maanden stilzwijgend instemmen ging de N-VA de voorbije weken dwarsliggen. Met als gevolg de huidige regeringscrisis waarbij niemand nog een haarbreed van zijn standpunt wil afwijken. Politicoloog Carl Devos (UGent) beantwoordt de vragen die u zich ongetwijfeld ook stelt.

1. Welke scenario’s zijn vandaag nog mogelijk om uit deze regeringscrisis te raken?

Devos: “Er zijn niet veel mogelijkheden meer, de ontsnappingsroutes zijn afgesloten. Van een wisselmeerderheid wil de N-VA niet weten.  Ook een ‘interpretatieve verklaring’ aan het verdrag toevoegen, zoals Duitsland en wellicht ook Nederland zullen doen, is voor deze partij niet voldoende. De N-VA heeft de lat hoog gelegd voor Michel. “De hoorzittingen die volgende week gepland staan, met vier experten internationaal recht die het gaan uitleggen in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken, zijn niet meer dan een manier om tijd te winnen voor Michel en zijn MR.

‘De N-VA heeft zich vastgereden, ze kan nu niet meer terug’

“Die blijft overigens bij zijn standpunt: hij wil en zal het pact ondertekenen. De N-VA heeft zich vastgereden, ze kan nu niet meer terug. In tegenstelling tot vorige regeringscrisissen kan Michel geen verzoenende rol meer spelen, want hij heeft zich aan zijn belofte te houden. Iedereen raakt ook duidelijk in verkiezingsmodus, en dat maakt het er niet makkelijker op. Het spel wordt hard tegen hard gespeeld, we stevenen af op een crash. Soms is dat nodig om eruit te raken, en het is nog geen 10 december, maar het is wel 4 voor 12. Wie weet vinden ze nog een zotte uitweg.”

Je hebt 23% van dit artikel gelezen
140 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Halsberghe

  Maak er al maar 95 procent van

 • Patrice Haemers

  Zou prachtig zijn.Ik bid ervoor.

 • Andy Verachtert

  De NVA geeft geen enkele van hun verkiezingsbeloftes gehouden. Ze hebben enkel de rijken rijker gemaakt, de rest armer. De overdreven sociale controle is hun hobby. Ze zijn m.a.w. een uiterst rechtse, hardvochtige partij. Nu echter de verkiezingen in aantocht zijn, zijn ze in paniek en proberen nu nog snel enkele van hun vroegere niet vervulde beloften op de agenda te zetten. Alleen voor the schijn natuurlijk.

 • marcel mampaey

  het is weer zover allen tegen een. de nva is slim genoeg om niet te tekenen en heeft de meerderheid van de Vlamingen achter zich. wat die honderd reacties ook mogen zeggen. cd&v en ovld schieten in eigen voet en zijn in de val getrapt van groen .dat Carl Devos links is weten we al lang gaf zijn studenten vrijaf voor gaan te betogen tegen rechts.

 • Gert Van Bunderen

  Erg dat de regering zoveel tijd aan zulke onzin besteed, terwijl de belangrijke dossiers van nu gewoon verwaarloosd worden. Denk daarbij maar aan: korte- en lange termijnplan energievoorziening, snellere werking justitie, ontevredenheid gele hesjes, etc.