Carina Van Cauter trekt zich terug als kandidaat-gouverneur van Oost-Vlaanderen

Carina Van Cauter (Open Vld)
BELGA Carina Van Cauter (Open Vld)
Carina Van Cauter (Open Vld) trekt haar kandidatuur voor het gouverneurschap van Oost-Vlaanderen in. Dat heeft ze in een schriftelijke verklaring aan Belga bekendgemaakt. Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten begrijpt de beslissing. “Het is bijzonder jammer voor haar. En voor Oost-Vlaanderen”, schrijft ze op Twitter.

Het was Rutten die dinsdagochtend de kat de bel aanbond. Ze hekelde tijdens een radio-interview het “gebrek aan professionalisme” waarmee het dossier van de Oost-Vlaamse provinciegouverneur wordt behandeld en bleef vasthouden aan Van Cauter. Als de Open Vld-politica het op het einde van de rit niet zou halen, “dan is er geen gouverneur”, zei Rutten zelfs.

In de vooravond maakte Van Cauter dan bekend dat ze haar kandidatuur intrekt. Ze noemde zich ontgoocheld over het verloop van de procedure. “Er waren duidelijke spelregels afgesproken, maar die zijn blijkbaar onderweg plots veranderd. Daarenboven meende men mij ook nog eens persoonlijk in diskrediet te moeten brengen”, klinkt het.

“Dit is niet mijn aanpak. Daarom heb ik, met pijn in het hart, beslist om mijn kandidatuur als gouverneur voor Oost-Vlaanderen terug te trekken”, aldus Van Cauter. De Open Vld-politica zegt verder dat ze maar “één wens” heeft en dat is dat Oost-Vlaanderen “een gouverneur krijgt die deze rol met even veel passie en liefde invult als ik dat had willen doen. Oost-Vlaanderen verdient dat.”

Van Cauter wil verder geen verklaringen afleggen over haar beslissing. 

Weg vrij voor Leerman

Door de beslissing van Van Cauter komt er mogelijk een oplossing voor de opvolging van Jan Briers en lijkt de weg vrij voor de aanstelling van Wim Leerman, de directeur van de stad Aalst, de man die was voorgedragen door minister Liesbeth Homans.

Lees hieronder de integrale verklaring van Carina Van Cauter

“Mijn liefde voor Oost-Vlaanderen is groot. Het was in de Oost-Vlaamse provincieraad dat ik voor het eerst de politieke microbe te pakken kreeg. Gedurende bijna twintig jaar mocht ik de Oost-Vlamingen dienen en bijstaan, eerst als provincieraadslid, dan als gedeputeerde en daarna als hun parlementslid. Ik heb dat altijd als een grote eer ervaren.

Toen de kans kwam om mij kandidaat te stellen voor het gouverneurschap van onze mooie provincie heb ik dan ook geen moment getwijfeld. Ik zou al mijn ervaring van de voorbije twintig jaar nog meer ten dienste kunnen stellen van de Oost-Vlamingen. Ik wou een verbindende gouverneur zijn, boven het politieke gewoel, een bruggenbouwer, met oog voor de belangen van alle Oost-Vlamingen zodat we samen onze provincie nog meer zouden laten schitteren.

Mijn kandidatuur maakte het bovendien ook mogelijk om het aantal vrouwelijke gouverneurs te verdubbelen. Want het is bijzonder jammer dat er vandaag slechts één van de vijf Vlaamse provincies wordt geleid door een vrouw.

Ik heb deelgenomen heb aan de procedure voor de aanstelling van een nieuwe gouverneur. Ik heb die doorlopen zoals vooropgesteld, ook met een assessment. Ik werd samen met veertien anderen geselecteerd voor een volgende ronde: een gesprek met de Vlaamse Regering, die gezamenlijk finaal een beslissing zou nemen, rekening houdend met alle elementen en competenties.

Wat volgde was echter een ontgoocheling. Er waren duidelijke spelregels afgesproken, maar die zijn blijkbaar onderweg plots veranderd. Daarenboven meende men mij ook nog eens persoonlijk in diskrediet te moeten brengen.

Dit is niet mijn aanpak.

Daarom heb ik, met pijn in het hart, beslist om mijn kandidatuur als gouverneur voor Oost-Vlaanderen terug te trekken.

Voor mij hebben respect, inhoud en kwaliteit altijd vooropgestaan. Die aanpak leverde mij enkele jaren geleden nog de titel op van ‘beste parlementslid’ - iets waar ik bijzonder trots op ben.

Ik heb maar één wens: dat Oost-Vlaanderen een gouverneur krijgt die deze rol met evenveel passie en liefde invult dan ik dat had willen doen. Oost-Vlaanderen verdient dat.

Intussen zal ik de Oost-Vlamingen niet in de steek laten. De komende periode zal ik met nog meer vuur en passie opkomen voor de belangen van onze provincie en van mijn provinciegenoten.

Ik wil iedereen die mij de voorbije tijd heeft gesteund oprecht danken, in het bijzonder mijn partijvoorzitter voor haar steun de jongste dagen en weken.

Ik wens de communicatie te beperken tot deze geschreven verklaring en zal dan ook geen verdere verklaringen afleggen hierover.”
211 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Guido Dyck

  politiekers veelal deskundigen in ondeskundigheid of ondeskundigen in deskundigheid

 • Jef Lois

  Van Cauter dit zal u voor de rest blijven achter volgen. Slechte test afleggen en dan nog de job willen hoe huichelachtig kan je als mens zijn. Zou ook jou IQ eens willen weten.

 • chris delanghe

  een buro selekteert de meest geschikte kandidaten, die selektie gaat dan naar de politiek waar men de meest geschikte kandidaat kiest. Wat een belachelijke nonsense vertoning van de vlaamse minister president. Volksvermaak van het laagste nivo!! Dé politiek selekteert de "meest geschikte" kandidaat. Daarvoor zijn onze politici alvast de meest geschikte personen om deze geschikte keuze op een korrekte manier te doen voor een geschikte (zakkenvuller) die in hun kraam past. Gangsters ja!

 • Willy Godu

  De beste in theoretische examen; Is niet altijd de beste in de praktijk.

 • LUC VAN DER VEKEN

  Heeft voor zichzelf uitgemaakt dat ze niet bekwaam is voor deze oubollige waardeloze post. Wat is trouwens de functie van een gouverneur buiten poen scheppen en een paar linten doorknippen en soms een telefoon doen voor een overstroming of rampenplan.