Carina Van Cauter nieuwe fractieleider Open Vld

belga
De liberale Kamerfractie heeft Carina Van Cauter aangeduid als nieuwe fractieleider van Open Vld in het federale parlement. Ze was de enige kandidate. Dat schrijft 'De Morgen'.

Van Cauter volgt Patrick Dewael op, die op 30 juni tot Kamervoorzitter werd verkozen, tot er een nieuwe regering is. Dewael haalde het toen van zijn belangrijkste uitdagers André Flahaut (PS) en Siegfried Bracke (N-VA).

De liberaal trok als consensusfiguur aan het langste eind, omdat geen enkele fractie zin had om te kiezen tussen een zogenaamd N-VA-model of een PS-model. Die keuze hield meteen in dat de partijen impliciet kleur zouden bekennen over hun voorkeur voor een centrumrechtse regering dan wel een tripartite.

Bij beste parlementsleden
De Oost-Vlaamse Van Cauter is 52 jaar, advocate en zetelt sinds 2007 in het federale parlement. Ze stond bij de verkiezingen van 25 mei op de tweede plaats op de Kamerlijst na Alexander De Croo en behoorde bij het kransje van beste parlementsleden van de afgelopen legislatuur. Van Cauter blijft zeker fractieleider tot er een nieuwe regering aangetreden is.