Cardiologen zien vergrijzing en diversiteit van onze samenleving als grote uitdaging

Cardioloog Pedro Brugada.
Koen Moreau Cardioloog Pedro Brugada.
De hartspecialisten van het UZ Brussel zien de vergrijzing, maar ook de toenemende diversiteit van onze samenleving als grote uitdagingen voor de toekomst. Dat zeggen ze naar aanleiding van het tienjarig bestaan van het Centrum voor Hart- en Vaatziekten. 

Het Brusselse Centrum voor Hart- en Vaatziekten, bestaat tien jaar. Naar aanleiding daarvan blikken enkele artsen vooruit op de uitdagingen die hen nog te wachten staan. "De grootste uitdaging voor de toekomst van ons centrum, maar ook voor alle andere ziekenhuizen, is de toenemende vergrijzing van de bevolking", zegt Wetenschappelijk directeur Pedro Brugada. Er komt steeds meer aderverkalking voor en door de oplopende leeftijd wordt de behandeling daarvan gecompliceerd. Dat komt omdat die patiënten vaak ook aan long- en nieraandoeningen lijden en gevoelig zijn voor infecties, vult zijn collega Steven Droogmans aan.

Daarnaast zien de professoren een gelijke behandeling van alle patiënten als dé taak van het ziekenhuis van de toekomst. "Het gaat dan om allochtone patiënten, maar ook de gelijke behandeling van vrouwen en van kinderen is nog steeds niet overal evident", aldus Brugada. 

Diversiteit van Brusselse bevolking

De toenemende diversiteit van de Brusselse bevolking brengt bovendien ook specifieke gezondheidsproblemen met zich mee. "Bij de mensen van Afrikaanse afkomst is een hoge bloeddruk bijvoorbeeld een enorm probleem. Als we weten dat dat een genetische afkomst heeft, kunnen we veel gerichter gaan behandelen. Bij andere bevolkingsgroepen komen dan weer vaker hartritmestoornissen voor."

Volgend jaar start het UZ Brussel met een uitgebreide studie van zestigplussers. Ze zullen een uitnodiging krijgen om een echografie te laten maken, onder meer om de verschillen tussen de bevolkingsgroepen in kaart te brengen.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • dominique castelein

    die vreemdelingen zullen onze ziekenkassen plunderen,waar wij tientallen jaren voor gewerkt en gespaard hebben,wie zal dat blijven betalen,niet die aangespoelden,die komen ons plunderen,

  • Billy Valcke

    Denk ook aan oude ziektes die hier weg zijn en nu terug worden binnengebracht.

  • Jo Van Caenegem

    Het leven wordt op een bepaalde leeftijd wachten op een uitstel van executie. Daar is helaas niets aan te veranderen. Eens voorbij de 50 ga je van 'die ene sigaret die ik toch nog eens wil roken... niet doen', eens voorbij de 60 denk je : ik dronk nooit veel, misschien kan die ene whiskey geen kwaad... zie zelfs mensen voorbij de 70 die plannen maken voor de komende 20 j. De geest gaat in ontkenning op die leeftijd denk ik.