Caprasse (FDF) volgt d'Oreye de Lantremange op in Kraainem

De drie niet-benoemde burgemeesters Damien Thiéry (Linkebeek) naast Arnold d'Oreye de Lantremange (Kraainem) en Francois Van Hoobrouck (Wezembeek-Oppem).
UNKNOWN De drie niet-benoemde burgemeesters Damien Thiéry (Linkebeek) naast Arnold d'Oreye de Lantremange (Kraainem) en Francois Van Hoobrouck (Wezembeek-Oppem).
De leden van de Franstalige meerderheid in faciliteitengemeente Kraainem hebben gisteren na de gemeenteraadszitting de burgemeestervoordracht getekend van Veronique Caprasse (FDF).

Caprasse volgt Arnold d'Oreye de Lantremange op, die waarnemend burgemeester is omdat de Vlaamse regering zijn benoeming weigerde wegens overtreding van taalwetten. Hij wil naar verluidt ontslag nemen wegens familiale redenen. Caprasse is nu als eerste schepen in Kraainem onder meer bevoegd voor onderwijs. Ze is net als de Lantremange van FDF-strekking.
 
Benoeming onzeker
Wanneer haar burgemeestersvoordracht naar Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden Geert Bourgeois opgestuurd wordt, is nog onduidelijk vermits een tweetal Franstalige raadsleden gisteren niet aanwezig waren. Vermoedelijk gebeurt dit een van de komende weken.
 
Vraag is of Bourgeois Caprasse zal benoemen als burgemeester. Damien Thiéry (FDF), waarnemend burgemeester van faciliteitengemeente Linkebeek, wees er vorige week op dat Caprasse als lid van het Kraainemse schepencollege even goed verantwoordelijk is voor de gewraakte beslissingen in verband met de taal waarin de jongste jaren de oproepingsbrieven voor de verkiezingen verstuurd werden.
 
"Moet taalwetten naleven"
Luk Van Biesen, de fractieleider van de Vlaamse eenheidslijst Open in Kraainem, stelde dat als Caprasse effectief wordt voorgedragen, de Vlaamse oppositie Bourgeois zal verzoeken om vooraf met haar een gesprek te hebben. "Caprasse moet schriftelijk bevestigen dat ze de taalwetten zal naleven. Anders raden we Bourgeois aan haar niet te benoemen", aldus Van Biesen. (belga/tw)