Cannabisboer verschijnt toch voor 'corrupte' rechtbank in Veurne

BELGA
Het Hof van Cassatie heeft het verzoek verworpen van Diksmuidenaar Geert De Brabander om zijn proces te onttrekken aan de rechtbank in Veurne. De man, die verdacht wordt van cannabisteelt, had gevraagd om niet in Veurne terecht te staan omdat een of meer rechters van die rechtbank corrupt zouden zijn, maar die onttrekking is geweigerd. Het proces kan dus in Veurne doorgaan, al voert het Gentse parket-generaal nog een onderzoek naar de beschuldigingen van corruptie.

Geert De Brabander werd eerder al veroordeeld voor het telen van cannabis. Hij kreeg toen een gevangenisstraf van 3 jaar met uitstel en volgens de man dankte hij die relatief lichte straf aan het feit dat hij smeergeld had betaald aan rechters van de Veurnse rechtbank. Dat een tweede arrestatie nooit tot een proces leidde, zou ook te danken zijn aan corruptie.

Toen De Brabander in 2011 opnieuw werd opgepakt, weigerde hij smeergeld te betalen. Nu vreesde de man dat hij in Veurne geen eerlijk proces meer zou krijgen, reden waarom zijn advocaat een onttrekking vroeg.

Deze voormiddag verzette het parket-generaal bij Cassatie zich tegen de onttrekking omdat er onvoldoende bewijs zou zijn van de verdenkingen tegen de Veurnse rechtbank en omdat het verzoek niet tegen de hele rechtbank gericht was. Het hof heeft het parket-generaal nu gevolgd en heeft het verzoek tot onttrekking verworpen.