Cannabis legaliseren kan de Belgische staat 150 miljoen opleveren

In ons land verkopen wietwinkels legale cannabis waar je niet high van kan worden.
EPA In ons land verkopen wietwinkels legale cannabis waar je niet high van kan worden.
150 miljoen euro, zoveel zou de overheid kunnen verdienen aan het legaliseren van cannabis. Dat is het resultaat van berekeningen van denktank Vrijdaggroep. Nooit eerder werd in het hele legaliseringsdebat rekening gehouden met het financiële aspect. 

Vandaag is het in België strafbaar om cannabis te telen of in bezit te hebben, al worden meerderjarige gebruikers met een kleine hoeveelheid op zak doorgaans niet vervolgd. Er duiken wel steeds vaker wietwinkels op waar je legale cannabis, waar je niet high van kan worden, kan kopen. 

Nu de verkiezingen dichterbij komen, komen er politieke voorstellen voor de legalisering en regulering van de verkoop van cannabis. Voorstanders wijzen erop dat legalisering noodzakelijk is om cannabisgebruik beter te kunnen sturen en criminele netwerken te verminderen. Tegenstanders waarschuwen voor het bagatelliseren van druggebruik, verslavingsrisico’s en de sociale gevolgen van een dergelijke politieke koers

Nieuwe wind in het debat?

Een weinig bestudeerde invalshoek van het debat is echter de impact van cannabislegalisering op de overheidsfinanciën. Denktank Vrijdaggroep maakte de balans op aan de hand van drie mogelijke scenario’s. 

Het meest winstgevende scenario, waarbij de overheid zelf de cannabisproductie controleert, licenties verdeelt en de verkoopprijs bepaalt, zou maar liefst 150 miljoen kunnen opbrengen. Of dit voor een nieuwe wind in het cannabisdebat kan zorgen, valt nog af te wachten. Politieke partijen toonden zich al eerder verdeeld over de kwestie. Maar ook in andere landen is legale cannabis een heikel punt. Er zijn nog maar twee landen ter wereld, Canada en Urugay, waar je legaal wiet kunt kopen. 
28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • mi desmet

  Goede zaak en tenminste goede rookwaar voor de mensen en geen criminaliteit want de straatdealers zullen nooit kunnen voldoen aan de kwaliteit. In frankrijk en België zijn er meer blowers dan heel nederland samen waar het juist wel kan, en hoe is het mogelijk dat nederland van alle verslaafd druggebruikers zoals cocaïne enz het wel mogelojk maakt om mensen van hun verslaving af te helpen hier werkt het niet cijfers liegen er niet om. Het is en blijft een goede zaak voor de belasting

 • Hermans Steven

  Eida Lam Dat bewijst mijn punt. Men moet drugcriminaliteit aanpakken, niet legaliseren! Het sluiten van enkele coffeeshops aan de Belgische grens zal niet helpen. Legaliseren houd drugdealers niet tegen hoor! Integendeel, het zorgt er alleen voor dat de verkoop op aggresievere manieren zal verlopen en de drugs onzuiverder zal zijn om de competitie met legaal verkochte drugs aan te kunnen gaan.

 • BERT VAN ELST

  als ze dan de belastingen voor de gewone werkende mensen laten dalen mogen ze dat voor mij direkt doen, maar ze zullen da geld weer in hun eigen zakken willen steken.

 • Patrick Voet

  Er is geen enkel logisch argument om niet te legaliseren. Er zullen altijd probleem gebruikers zijn, legaal of illegaal. Het doorslaand argument is waar de geldstroom naartoe gaat. Iedereen die anti legalisering is, is de facto pro criminelen. Dus als je zegt, ik ben tegen, zeg je eigenlijk, ik heb liever dat enkel criminelen er aan verdienen.

 • Eida Lam

  Hermans Stevens : dan moet je misschien eens in Nederland gaan vragen hoe ze het doen, in Maastricht hebben ze bijvoorbeeld alle coffeeshops gesloten enkele jaren geleden en de criminilateit schoot ineens de lucht in. Blijkbaar is het tegenovergestelde van wat u vertelt waar.