Campina voor gerecht voor antibiotica in melk

Het proces tegen zuivelproducent NV Campina uit Aalter is vandaag voor de correctionele rechtbank in Gent gestart. Het bedrijf moet zich verantwoorden omdat met antibiotica besmette melk in de voedselketen terechtkwam. Het openbaar ministerie vorderde geldboetes tot 55.000 euro tegen Campina en vijf verantwoordelijken van het bedrijf. De firma riskeert ook de verbeurdverklaring van 2,3 miljoen euro.

Remstoffen en antibiotica
Het onderzoek startte in 2004, toen het Nederlandse gerecht ontdekte dat het recyclagebedrijf Toontje Hendriks uit Baarle-Nassau met antibiotica besmette melk verwerkte tot veevoeder. Het bedrijf had er ook niet de nodige vergunningen voor. De afgekeurde melk was afkomstig van Campina. "Het ging om rauwe melk waarin resten van het productieproces en remstoffen als antibiotica zaten. Dergelijke melk mag niet tot veevoeder verwerkt worden en zo in de voedselketen terechtkomen", aldus de openbare aanklager. Campina zou beseft hebben dat het verkeerd handelde en zei begin 2005 het contract met Hendriks op. Rendac haalt nu de afgekeurde melk op voor vernietiging.

Hendriks niet vervolgd
Het openbaar ministerie vordert een boete van 55.000 euro tegen Campina. Drie managers van het bedrijf, onder wie algemeen directeur Erik De Cock, riskeren 27.500 euro boete. Tegen twee andere verantwoordelijken binnen het bedrijf wordt een geldboete van 16.500 euro gevorderd. Toontje Hendriks kan in België niet meer vervolgd worden. "Ik betreur ook dat het Nederlandse gerecht nog geen vervolging heeft ingesteld tegen het bedrijf", voegde de aanklager eraan toe. Het proces wordt voortgezet op 7 april. Dan geeft het openbaar ministerie ook toelichting bij de verbeurdverklaring. (belga/sd)

UNKNOWN