Campagne vraagt autobestuurders om uit te kijken voor motorrijders

Campagne om uit te kijken naar motorrijders: “Kijken kijken om elke motorrijder te zien”.
RV Campagne om uit te kijken naar motorrijders: “Kijken kijken om elke motorrijder te zien”.
Onder het motto “Kijken kijken om elke motorrijder te zien” heeft de Vlaamse Stichting Verkeerskunde vandaag in Zellik een nieuwe campagne gelanceerd om automobilisten en andere weggebruikers aan te sporen beter uit te kijken voor motorrijders. Nieuw onderzoek wijst uit dat veel ongevallen het gevolg zijn van het feit dat de automobilist de motorrijder niet opmerkte.

Motorrijders leggen ongeveer 1 procent van alle voertuigkilometers af in Vlaanderen. Toch zijn ze betrokken bij 6,7 procent van alle letselongevallen en vertegenwoordigen ze 5,2 procent van alle gewonden en 16,6 procent van alle doden ter plaatse. In 2018 waren er 1.585 letselongevallen met motorrijders (+4,3 procent) waarvan 1.562 (+3,4 procent) gewonden in Vlaanderen. Het aantal doden (36 in 2018) bleef vorig jaar ongewijzigd. De evolutie was de afgelopen tien jaar wel positief. Het dodental halveerde en het aantal gewonden daalde met een kwart.

Uit een nieuwe VSV-enquête bij 600 automobilisten en 210 motorrijders blijkt dat autobestuurders zich vaak laten verrassen door motorrijders. 36 procent meldde recent verrast geweest te zijn door een motorrijder, omdat ze die niet gezien hadden of de afstand of snelheid van de motorrijder verkeerd hadden ingeschat. Bij -30-jarige autobestuurders loopt dit op 50 procent. Ook 76 procent van de motorrijders is van oordeel dat ze moeilijker worden opgemerkt in het verkeer. 59 procent gaat er zelfs van uit dat ze tijdens het rijden niet worden opgemerkt. 93 procent kijkt daarom twee keer uit vooraleer een manoeuvre uit te voeren. 

“Kijken en kijken kijken”

De VSV start met een affichecampagne die automobilisten aanspoort beter uit te kijken voor motorrijders. De campagne wordt ondersteund door een radiospot en online video die beiden gebaseerd zijn op een citaat van Temptation Island-deelnemer Haroon in 2016 (“Je hebt kijken en je hebt kijken kijken”). Voor motorrijders heeft de VSV een aantal tips om veilig te rijden verwerkt in drie video's. 

Motorrijders met vragen kunnen terecht bij de hulplijn SOS Peter (015 64 10 86). Op 14 locaties verspreid over Vlaanderen organiseert de VSV zondag gratis initiaties voor motorrijders.

De campagne is gebaseerd op een citaat van ex-Temptation Island-deelnemer Haroon (links).
Vier De campagne is gebaseerd op een citaat van ex-Temptation Island-deelnemer Haroon (links).9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stefaan Geers

  Beste Kayla, ik ken de wetgeving hierover en dit mag idd aan gematigde snelheid en 4 plnkers op. Maar wanneer men tegen 120 aan het rijden is, en men dit dan nog doet is het niet meer aan gematigde snelheid, dan is dit een overtreding en een gevaar!

 • Kayla Janssen

  bijna allemaal reacties van mensen die nog nooit op een motor hebben gereden volgens mij, maar zich de koning van de weg wanen in hun bedrijfswagen. Lees de wetgeving er maar eens opna, een motorrijder mag tussen de file in laveren aan een gematigde snelheid, maar de gefrustreerde autobestuurders rijden liever de gaten dicht waardoor wij als motorrijder in gevaarlijke situaties terecht komen.

 • Thierry Van Wonterghem

  Meeste motorijders komen overal nog tussen gevrongen, houden zich nooit aan de snelheid, willen waar ze maar kunnen voorbijsteken, denken dat ze niet mee in de file hoeven te staan door tussen de voetuigen te slalommen wat allemaal voor ongevallen zorgt met motorrijders, als ze zich eerst eens houden aan de verkeersregels dan is gans die campagne niet nodig

 • Walter Decock

  Als de motorrijders zich aan de regels zouden houden verdwijnen 80% van de problemen, maar ja, regels zijn er voor veel motorrijders te veel aan. Die beperken hun vrijheid!

 • Lieven De Smet

  Sommige automobilisten rijden bewust extra dicht bij motorijders of nemen express een bocht korter om de motorijder van de baan te rijden. Ik ben zelf motorijder en maak dit geregeld mee. En nee ik ben niet zo iemand die veel te snel en te wild rij. Ik rij met de moto op het gemak en om te ontstressen.