Campagne moet einde maken aan geweld tegen artsen

thinkstock
Omdat verbaal en fysiek geweld nog altijd te vaak voorkomt in dokterspraktijken, zet de Federale Overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken een nationale sensibiliseringscampagne op poten die het geweld tegen artsen een halt moet toeroepen. "Huisartsen moeten hun beroep correct en in veilige omstandigheden kunnen uitoefenen", aldus de Algemene Directie (AD) Veiligheid en Preventie van de overheidsdienst.

Bij Arts in Nood, het contactpunt voor agressie tegen artsen dat de Orde der artsen in oktober 2016 heeft opgericht, zijn op 2,5 jaar net geen 200 meldingen binnengekomen. Uit een rapport van 2016 van de Orde bleek al dat 8 op de tien huisartsen geconfronteerd wordt met de agressiviteit van bepaalde patiënten.

Binnen de AD Veiligheid en Preventie van de FOD is in 2016 ook een denkgroep samengesteld, bestaande uit de federaties van huisartsenkringen, de Orde der Artsen en "Arts in nood", die zich bezighoudt met de veiligheid van de huisartsen. Dit platform ligt al aan de basis van verschillende initiatieven: in 2017 de publicatie van een brochure met veiligheidstips voor de arts, eind 2018 een brief van de minister aan de huisartsenkringen en de lokale politiezones om hun samenwerking te vergemakkelijken, en nu een sensibiliseringscampagne voor de burger.

De campagne moet de patiënten met de neus op de feiten te drukken. Er zijn affiches opgesteld, die in de wachtzaal of praktijk opgehangen kunnen worden, waarop in witte letters een boodschap staat, zoals "Ik heb hoofdpijn dokter", maar in een donkerder en moeilijker leesbaar lettertype is de volledige boodschap te lezen: "Ik heb niks nodig tegen hoofdpijn. Schrijf mij gewoon die pillen voor, dokter". Zo moeten de burgers aangezet worden na te denken over de manier waarop ze zich tot de dokter richten. Daarnaast zal de campagne ook via sociale media verspreid worden.

rv4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Van de Wal

  En dat terwijl er al een effectief 'actieplan' bestaat hoor.Namelijk de agressor fameuze straffen opleggen inplaats van al dat halfslachtig 'sensibiliseren'...

 • Denis Stock

  Geweld tegen dokters, vuilnisophalers, brandweer, politie, geweld op straat, het wordt me wat met al die actieplannen :;)

 • Rudy Van Daele

  Dat de regering eens een studie laat maken van waar die agressie vandaan komt en over welke burgers men het dan spreekt. Dit zou dan eens een studie zijn die te verantwoorden valt.

 • Annie Broeckx

  De dokters hebben geen denkgroepen,affiches of ander publiciteit nodig.De dokters moeten hun beveiligings camera's,of een alarmknop aanzetten maar het belangrijkste zijn de opgelegde straffen die tot op heden niet uitgesproken worden.