Camera's zullen vanaf 2019 truckers beboeten die inhaalverbod bij regen negeren

Photonews
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) gaat volgend jaar camera’s installeren om vrachtwagenchauffeurs te beboeten als ze het inhaalverbod bij regen negeren. Dat zegt de minister aan VTM NIEUWS. De camera’s, die in de eerste helft van volgend jaar geplaatst zullen worden, zullen gekoppeld zijn aan een pluviometer die de neerslag meet.

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) moet eerst nog definiëren wat beschouwd kan worden als regenweer. “Van zodra dat rond is, kunnen we gaan beboeten”, aldus Weyts.

Een derde negeert verbod

Uit cijfers van mobiliteitsorganisatie Touring blijkt dat een op drie vrachtwagenchauffeurs het inhaalverbod bij regen negeert. Bij truckers met een buitenlandse nummerplaat is dat zelfs negentig procent. Omdat België het enige land is met zo’n inhaalverbod, zijn buitenlandse chauffeurs vaak niet op de hoogte en denken ze bovendien dat ze niet beboet zullen worden.

Beter informeren

Mobiliteitsorganisatie Touring vindt dat de buitenlandse truckers beter geïnformeerd moeten worden. “De digitale borden boven de snelwegen moeten ook Engelse informatie geven, omdat heel wat buitenlandse bestuurders ons land doorkruisen”, zegt woordvoerder Danny Smagghe.
156 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Baroen

  Iedereen 90 kmu en het probleem is opgelost? Personenwagens moeten dus een vierde trager rijden en vrachtwagens mogen gewoon aan hun maximumsnelheid blijven rijden? Hoe kan dit de veiligheid garanderen? Als we nu eens zouden zeggen: personenwagens aan 110 kmu en vrachtwagens aan 80 kmu en een blijvend inhaalverbod voor vrachtwagens zoals het nu bestaat?

 • rolle DeMuyl

  het simpelst is bij regen weer iedereen maar dan ook iedereen 90 km per uur en het probleem is opgelost

 • Carine Van den Berghe

  Is het zo moeilijk om regels op te stellen? Wat denkt u van het volgende: als de zon schijnt mogen de vrachtwagens inhalen. Anders niet. Zo blijven er 364 dagen over om boetes uit te schrijven. Want daar gaat het toch om? Of niet?

 • Eduard Janssens

  Beboet ook maar de links rijders en andere idioten , de vrachtwagens worden soms gedwongen zo te rijden al keur ik inhalen bij regen ook af

 • José Desplenter

  Als je de wetten niet kent van Duitsland blijf dan in België kreeg ik enkele jaren terug te horen van de BAG en geen compassie betalen en weg. En nu gaan ze die nog wat meer pamperen schandalig