Camera’s met regensensor komen er dit jaar (eindelijk)

Vrachtwagens worden ‘geflitst’ wanneer ze inhaalverbod bij regenweer overtreden

Illustratiebeeld.
PHOTO NEWS /Westerling Illustratiebeeld.
Op veertien plaatsen op Vlaamse snelwegen wordt er nog dit jaar begonnen met de plaatsing van camera’s die uitgerust zijn met een regensensor, zodat vrachtwagens die het inhaalverbod bij regenweer overtreden automatisch op de bon vliegen. Dat zegt het Agentschap Wegen en Verkeer. Eerder zei toenmalig Vlaams Mobiliteitsminister Weyts dat die er in de eerste helft van 2019 zouden komen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Onze autosnelwegen liggen er dezer dagen vaak kletsnat en dus gevaarlijk bij. Regen, hagel en sneeuw maken de ritjes richting kantoor minder aangenaam. Autobestuurders die daarbovenop nog eens getrakteerd worden op een ongevraagde carwash van een vrachtwagen die op de middelste rijstrook rijdt, krijgen het al helemaal op hun heupen. Vooral omdat de wegcode duidelijk stelt dat voertuigen met een maximale toegelaten massa van meer dan 7,5 ton helemaal niet mogen inhalen wanneer er neerslag valt.

Wie regelmatig de weg opgaat, merkt dat veel truckers die wetgeving aan hun laars lappen. Volgens een onderzoek van mobiliteitsorganisatie Touring van een aantal jaren geleden negeert één op de drie vrachtwagenchauffeurs de regel. Toch krijgen slechts enkele honderden bestuurders per jaar hiervoor een boete van 58 euro. Voor politiediensten is het verbaliseren van deze overtreding niet prioritair.

Wat is neerslag?

Eind 2018 leek er een einde te komen aan de vogelvrijheid van inhalende vrachtwagenchaffeurs. Ben Weyts, op dat moment Vlaams minister van Mobiliteit (N-VA), kondigde aan dat er in de eerste helft van 2019 veertien camera’s met een pluviometer zouden worden uitgerust. Wanneer die pluviometer of regensensor merkt dat het regent en de camera ongeoorloofde inhaalbewegingen ziet, zouden de overtreders automatisch op de bon vliegen. Volgens Weyts moest er in de wegcode enkel nog bepaald worden wat neerslag precies is. Daarvoor moest hij overleggen met federaal collega François Bellot (MR). Hoewel er een budget van 100.000 euro voor de regensensoren was uitgetrokken, bleef het oorverdovend stil over de maatregel. Tot op vandaag is er nog geen sprake van de beloofde camera’s met regensensor.

“Nadat minister Weyts die beslissing heeft genomen, heeft onze administratie vastgesteld dat de bestaande camera-apparatuur verouderd is”, zegt Veva Daniels, woordvoerder van het Agentschap Wegen en Verkeer. “Daar een moderne regenmeter aan koppelen is als een digicorder met een beeldbuis proberen te verbinden, terwijl je binnen drie weken een platte lcd-tv gaat kopen.” 

Bestek

Wegen en Verkeer is daarom vorig jaar gestart met het schrijven van een nieuw bestek waarbij de verouderde installaties worden vernieuwd en er meteen een regensensor aan gekoppeld wordt. “Omdat er zich een opportuniteit voordeed om dit bestek te combineren met een ander, is de timing een beetje opgeschoven en zijn we nu nog bezig met het schrijven van dat bestek. Maar we beginnen alleszins nog dit jaar met de installatie van veertien camera’s die kunnen meten of er neerslag valt. Wanneer die effectief allemaal operationeel zullen zijn, kunnen we nu nog niet zeggen. Het hangt ervan af hoe vlot de installatie verloopt. Maar eenmaal dat in orde is, zullen vrachtwagenchauffeurs die zich bij regenweer niet aan de regels houden door automatische apparatuur betrapt kunnen worden.”

In tegenstelling tot wat Weyts eerder zei, stelt het kabinet-Bellot dat het niet nodig is om neerslag in de wegcode te definiëren. Wel werd er in april vorig jaar een koninklijk besluit goedgekeurd dat toestaat dat het inhaalverbod onbemand mag worden vastgesteld. “Zodra er een druppel op de regensensor valt, zullen we van neerslag spreken”, zegt Daniels. “Het is wel zo dat de politie een tolerantiemarge kan voorzien, zoals ook bij snelheidsovertredingen gebeurt. Want één druppel is natuurlijk niet veel. Stel dat een duif toevallig haar gevoeg doet boven een camera, kan die verkeerdelijk denken dat het aan het regenen is. Dat is natuurlijk de bedoeling niet.”