Camera controleert of bouwvakkers helm dragen

VTM NIEUWS
Een bouwbedrijf in Hechtel-Eksel gaat binnenkort camera's plaatsen op bouwwerven, om te controleren of de bouwvakkers steeds hun helm dragen. In de bouwsector gebeuren op dit moment namelijk duizenden ongevallen per jaar en dat cijfer moet naar beneden. Ook andere bouwbedrijven hebben interesse in het systeem, de vakbond vreest dan weer voor de privacy van de arbeiders.

Verschillende aannemers willen de veiligheid op hun werf verhogen door te controleren of iedereen steeds de verplichte veiligheidshelm draagt. Daarmee willen aannemers bekomen dat het jaarlijkse aantal ongevallen in de bouw, voorlopig zijn dat er 15.000, naar beneden gaat. België scoort met dat hoge aantal slecht tegenover andere Europese landen.

Dubbele technologie

“De software in de camera doet aan objectdetectie”, legt softwareontwikkelaar Stijn Brepoels uit. “Om te beginnen kan de camera zien of er mensen lopen op de werf. Daarnaast wordt er ook een technologie gebruikt die de afmetingen en kenmerken van een helm meet. Die technologie wordt met de eerste techniek gecombineerd, waardoor een match tussen een persoon en een helm ontstaat. Als die match verdwijnt, weet men dat iemand zijn helm heeft uitgedaan. Bijgevolg gaat er een alarm af op de smartphone van de werkgever."

De Privacycommissie heeft geen probleem met het systeem, zolang het voldoet aan de arbeidsovereenkomst rond camerabewaking en er overleg is met de werknemers. De Confederatie Bouw juicht het zelfs toe. "Veiligheid gaat voor op privacy", zeggen ze. De federatie start trouwens een campagne om het aantal ongevallen in de bouwsector tegen 2020 te halveren.
37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Van Alsenoy

  Als de druk die bij momenten moordend is (ik spreek uit ervaring) al eens wat zou minderen dat zou al veel doen. Projectleiders beloven de klanten onrealistische opleverings termijnen die ten koste gaan van alles. Het sneller klaar Hoe hoger de winst. Tweede aspect er wordt nog nauwelijks Nederlands gesproken wat de samenwerking ook bemoeilijkt.

 • Jean West

  Als dit niet mag dan mag er ook geen enkele dashcam meer gebruikt worden in auto's, op fietsen en motoren want die schenden ook de privacy.

 • Karel Van Beeck

  Schandalig. Hopelijk zoeken de werknemers een andere baas.

 • Benny Deridder

  Veiligheid begint met elkaar te verstaan. Als een werf een mengelmoes is van verschillende nationaliteiten die enkel hun eigen taal spreken, is dit ver te zoeken.

 • KATHLEEN VAN DAMME

  helmen worden zeker gedragen op grote werven, onderaannemers kunnen al beboet worden als ze de veiligheidsmaatregelen overtreden. De ongelukken, die meer en meer voorkomen hebben te maken met de druk die arbeiders opgelegd krijgen door hun projectleiders, die momenteel veel veel theorie kennen(school) maar bitter weinig van de praktijk en toch zaken willen die in de praktijk onmogelijk zijn