Calvo: “We willen aan de slag met onzekerheid van kiezers”

"De score van Vlaams Belang maakt ons heel bezorgd. Het is de verantwoordelijkheid van iedereen om daar de komende weken en jaren mee aan de slag te gaan." Dat zegt Kristof Calvo, de lijsttrekker op de Kamerlijst van Groen in Antwerpen.

"We verschillen over zowat alles van mening met het Vlaams Belang", klonk het. "Maar we willen ook aan de slag gaan met de onzekerheid van die kiezers. Het zijn ook Vlamingen. Ook voor hen moeten we weer zorgen voor meer zekerheid, daar willen wij deel van de oplossing zijn.”

Wat met het eigen resultaat? “We hadden graag nog wat hoger gescoord", aldus de Mechelaar. Maar hij wijst er wel op dat Groen nu vier verkiezingen op rij vooruit is gegaan. Dat de vooruitgang niet zo groot is als verwacht, is volgens hem "het resultaat van een campagne van één tegen allen". 

Groen gaat er volgens de voorlopige cijfers licht op vooruit en stijgt boven de 10 procent. Ecolo doet het dan weer erg goed in Wallonië en Brussel. In de aanloop naar de verkiezingen hadden de groenen meermaals de ambitie uitgesproken om samen de grootste fractie in de Kamer te worden. Volgens voorzitster Meyrem Almaci hoort dat ook effectief tot de mogelijkheden.

Vreemde wending
“Waar we mee besturen, zie je dat de groene oplossingen werken”, stelde Almaci. Haar toespraak nam even een vreemde wending toen ze aangaf dat de groenen in Leuven de grootste zijn. In dat kanton is het echter N-VA dat met grote voorsprong op nummer één staat.

Almaci kwam ook terug op de afgelopen campagne. “We kregen de wind van voren van iedereen. Het was één tegen allen. De anderen hebben de focus verkeerd gelegd, zo blijkt vandaag.” 

Ook Almaci beloofde de kiezers van de extreemrechtse partij niet te zullen negeren. “Ook naar deze kiezers moeten we luisteren”, luidde het. “Ik wil de inspanningen om bruggenbouwer te zijn alleen maar verder opvoeren. We staan voor een politiek van hoop en samenwerking en daar zijn we fier op.”
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Victor Munster

  Die milieu-partij heeft standpunten ivm economie en immigratie die niet gelust worden door het merendeel van de bevolking. Een voorbeeld; "We gaan de economie kapot maken om het milieu te redden". Of rond immigratie; "Iedereen is welkom" en een groene burgermeester die in volle verkiezingsstrijd een illegaal erkent als de vader van haar kind terwijl idereen beseft dat het maar een farce is om hem een verblijfsvergunning en een uitkering te bezorgen.

 • nicole nys

  Almaci danst mee op het succes van Ecolo, maar in Vlaanderen is het andere koek. Ze waant zich de grote winnares maar ze zou beter wat bescheiden blijven met de uitslag van GROEN, want die is teleurstellend.

 • Bruno Suykens

  Van die gast verwacht ik niets en hoop ik niets. Ga eindelijk een echte job uitoefenen en laat de Vlaming met rust.

 • Jan Boden

  Voor de Groenen bestaat er in Vlaanderen alvast geen draagvlak maar zij denken onze problemen wel eens te komen oplossen. Wat een grap.

 • Tom Der Kinderen

  Ze gaan luisteren naar de rechtse kiezers lol 50% van Vlaanderen stemt rechts. U moet niet luisteren en dan uw gedacht doen en postjes pakken met de verliezers samen , u moet in alle eer en geweten uw mond houden, niks eisen , rechts aan de macht laten en ze nog steunen ook .. dat is luisteren naar de kiezer en zo niet kan u de volgende keer ook inpakken en verhuizen