Calvo roept Marghem op om conventie Tihange 1 vrij te geven nu ook EDF fiat geeft

Kristof Calvo (Groen).
BELGA Kristof Calvo (Groen).
Groen-Kamerlid Kristof Calvo roept minister van Energie Marie-Christine Marghem op om de inhoud van de conventie over het langer open houden van Tihange 1 vrij te geven nu ook de mede-uitbater van de kerncentrale, EDF, heeft laten weten geen bezwaar te hebben tegen het opheffen van de vertrouwelijkheid van de conventie die EDF en Electrabel met de Belgische staat hebben gesloten.

Ondanks de vraag van de officiële transparantiewaakhond weigerde de minister de conventie openbaar te maken omdat het document vertrouwelijk zou zijn en vooral "economisch" van aard zou zijn. De groene parlementsleden Kristof Calvo (Groen) en Jean-Marc Nollet (Ecolo) dreigden daarop om de conventie toch openbaar te maken, omdat de overeenkomst met de uitbaters van de kerncentrale Tihange 1 nuttig kan zijn in het politieke debat over de verlenging van de uitbating van de centrales Doel 1 en 2. De parlementsleden zouden daarbij een tuchtsanctie riskeren omdat ze de vertrouwelijkheid zouden schenden die ze beloofd hadden bij het inkijken van het document.

Vrijdag liet Electrabel in een reactie aan Belga reeds weten geen bezwaren te hebben tegen transparantie over de conventie: "Wij hebben inzake de conventie over de verlenging van de levensduur van Tihange 1 niets te verbergen", zei de woordvoerster. Zondag laat EDF aan Le Soir weten "zich niet te verzetten" tegen het opheffen van de vertrouwelijkheid van de conventie.

"Een belangrijke doorbraak", vindt Kristof Calvo, "na een jaar lang aandringen en het ultimatum van mezelf en Jean-Marc Nollet". Hij roept minister Marghem op om nu zelf de demarche te nemen om de vertrouwelijkheid van de conventie op te heffen. Volgens het Kamerlid zal dan blijken dat het akkoord onevenwichtig was. De inhoud van de conventie kan volgens hem ook van nut zijn bij de discussie rond de verlenging van Doel 1 en 2. "Want in het slechtste geval kost de conventie over Tihange 1 honderden miljoenen", aldus nog Calvo.

Marghem: "Betrokken partijen overleggen nog"

Minister Marghem zelf spreekt in een reactie echter tegen dat EDF zijn akkoord heeft gegeven tot openbaarmaking van de conventie Tihange 1. "Volgens de informatie die de minister zondagnamiddag heeft gekregen, overleggen de twee betrokken partijen (GDF Suez en EDF) over de beste manier om te antwoorden op de vraag van de minister tot openbaarmaking. EDF heeft zijn akkoord dus nog niet gegeven, in tegenstelling tot wat te lezen was op de site van Le Soir", meldt haar kabinet in een persbericht.

Minister Marghem herinnert eraan dat ze transparantie wil bieden in verband met de conventie van Tihange 1, volgend op de beslissing van 8 juni van de Federale Beroepscommissie voor de toegang tot milieu-informatie. Ze heeft daarom aan "de ondertekenaars van de conventie gevraagd om de vertrouwelijkheid op te heffen, zodat ze de conventie publiek kan maken", luidt het.

De minister heeft aan de ondertekenaars gevraagd om haar hun standpunt schriftelijk over te maken en wacht op hun antwoord, luidt het.

Marghem wijst erop dat de conventie onderhandeld en ondertekend werd door voormalig premier Elio Di Rupo en ex-staatssecretaris van Energie, Melchior Wathelet, die deze vertrouwelijkheidsclausule aanvaard hebben.

Marie-Christine Marghem (MR).
BELGA Marie-Christine Marghem (MR).