Ga naar de mobiele website
^ Top

Calvo haalt uit naar regering: "Hierbuiten gelooft geen kat dat jullie deftig werken"

Kristof Calvo (Groen), vandaag in de Kamer.
BELGA Kristof Calvo (Groen), vandaag in de Kamer.
De oppositie heeft vandaag in de Kamer alle kansen gegrepen om de geloofwaardigheid van de regering-Michel in twijfel te trekken. "Applaudisseer zoveel jullie willen, hierbuiten gelooft geen kat dat jullie deftig werken", sneerde Kristof Calvo (Groen) na een bitsig debat over de samenhang van de regering, het uitstel voor het begrotingsevenwicht en rechtvaardige fiscaliteit.

Premier Charles Michel moest op heel wat flanken weerwerk bieden. Hij gaf toe dat het nodig was "de puntjes op de 'i' te zetten" bij de coalitiepartners en benadrukte dat hij een gebrek aan loyauteit onder regeringsleden niet duldt. Niettemin vindt de eerste minister naar eigen zeggen wel dat zijn regering al een aardig palmares kan voorleggen.

Over het uitstellen van een begrotingsevenwicht - een verbroken belofte uit het regeerakkoord - bleef Michel erg kort. De premier focuste vooral op de hervormingen die hij met zijn buitengewone ministerraden nog wil doorvoeren in de komende maanden. "De zomer zal een belangrijk moment zijn", aldus Michel. Volgens hem bestaat binnen zijn ploeg nog steeds de gezamenlijke wil om te blijven hervormen.

De oppositie toonde zich allerminst overtuigd. "U kunt uzelf misschien wel iets wijsmaken, maar u kan de kiezer niets wijsmaken", wierp Meryame Kitir (sp.a) Michel voor de voeten. "De mensen hebben gezien dat er al opnieuw onenigheid is, opnieuw gekibbel, ruzie, vijandigheid, haat."

De socialiste zwaaide ook met de "vele extra facturen" die de bevolking opgelegd kreeg om de begroting in evenwicht te krijgen. En ze betreurde dat de premier met geen woord repte over de meerwaardebelasting waar CD&V op mikt, maar waar N-VA en Open Vld zich dwars voor leggen. "Dat passeert voor ons niet. Voor ons is die deur gesloten, daar zit een slot op", zo parafraseerde Patrick Dewael wat partijgenoot Luk Van Biesen eerder op de dag al had gezegd.

Onder anderen Ahmed Laaouej (PS) en Olivier Maingain (Défi) traden Kitir bij in haar kritiek op het begrotingswerk, hekelend dat het besparingsbeleid van de regering de groei heeft gefnuikt en zo een evenwicht in 2018 onmogelijk heeft gemaakt. En de jobcreatie waar de regering steeds op wijst? Lager dan elders in de eurozone, sneerden ze.

Vlaams Belang-Kamerlid Barbara Pas riep premier Michel tot slot op "consequent te zijn" en ook de communautaire stilstand nu maar af te blazen. Die was immers afgesproken in ruil voor het saneren van de begroting en een sociaal-economisch herstelbeleid, zo bracht zij nog in herinnering.

U kunt uzelf misschien wel iets wijsmaken, maar u kan de kiezer niets wijsmaken

Meryame Kitir (sp.a)
Meer over45 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • RONALD MERGITS

  En wie geloofd Calvo.... en die zit niet eens in regering (spaar ons daar van). Wat staan roepen en beledigen zoals pestertjes op school maar zoals hun ook zonder inhoud.

 • Cabrioduikboot

  5 regeringen te veel hier in belgie dat snapt de kleinste kleuter , maar niet onze tientallen ministers ,hahaha! O,arm belgie!

 • Valentin Valmont

  Zolang Calvo in de regering zit valt er inderdaad niet deftig te werken. Zelfkennis is het begin van de wijsheid.

 • Skblitz

  Hoe diep gaan die rood en groene de put nog graven.

 • KD KD

  De regering heeft NOOIT deftig gewerkt! En toch heeft de algemene mens er nog vertrouwen in! Man, kijk is hoe wij staan nu door die graaiers!

Meld een bug