Calvo (Groen) wil Senaat en provincies afschaffen: “Er zijn te veel beroepspolitici”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Met de verkiezingen van mei 2019 in aantocht kondigen een aantal politici hun afscheid aan, wat de discussie over de uittredingsvergoedingen weer doet oplaaien. “Er zijn ook gewoon te veel beroepspolitici in ons land”, zegt Groen-kopstuk Kristof Calvo in de studio van VTM NIEUWS. “Er moeten dringend mandaten en niveaus sneuvelen: provincies en Senaat moeten worden afgeschaft.” Hij wil ook minder gemeenten en intercommunales en eenvoudigere politieke structuren in Brussel.

“Ik begrijp niet dat collega’s het systeem van de uittredingsvergoedingen blijven verdedigen”, steekt Calvo van wal. “We moeten dit systeem zelf durven hervormen, anders verdienen we het vertrouwen niet om te beslissen over de arbeidsvoorwaarden van alle elf miljoen Belgen.”

“Het maakt mij dan ook kwaad dat collega’s een aantal weken geleden woedend reageerden toen de mensen van bpost, compleet terecht, op straat kwamen voor betere arbeidsvoorwaarden. Diezelfde collega’s verdedigen vandaag hun eigen privileges, dat is onverdedigbaar. Die personen maken de politiek kapot.”

“Mandaten en niveaus moeten sneuvelen”

Eerder deze week pleitte Calvo er al voor om opnieuw te sleutelen aan het statuut van de politici, door het vergelijkbaar te maken met dat van gewone werknemers. Maar niet alleen de centen voor politici mogen een stuk minder zijn, zegt Calvo, ook het aantal politici mag naar beneden. “We moeten niet alleen zorgen voor minder euro’s voor de bestaande politici, maar we moeten ook zorgen voor minder beroepspolitici. Er doen nooit genoeg mensen aan politiek, maar er zijn gewoon in dit land te veel beroepspolitici. Wij willen dat er na de volgende verkiezingen veel mandaten en niveaus gaan sneuvelen: weg met de senaat en de provincies, we moeten ook heel wat gemeenten afschaffen en Brussel eindelijk hervormen.”

In De Zevende Dag op Eén zei ook Gerolf Annemans (Vlaams Belang) dat ons land veel te veel parlementsleden telt. Ook N-VA-fractieleider Peter De Roover zei dat zijn partij al voorgesteld heeft om het aantal parlementsleden te verlagen, van 150 in de Kamer naar honderd. “Maar niet iedereen reageert daar even enthousiast op.” De Roover en zijn Open Vld-collega Patrick Dewael noemden de suggestie om de Senaat af te schaffen alvast een “goed idee”. 

Kristof Calvo (Groen).
BELGA Kristof Calvo (Groen).223 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tom Faes

  Hebben jullie mijnheer de senator van de nva Pol Van Den Driessche horen liegen in Terzake ? Hij verdient als Senator 3000 bruto per maand zei hij . Het is potverdorie net iets meer dan 64000 € per jaar . Volgens mij is dat 5333 € per maand of hoe de nva de mensen weer opnieuw bedriegt . Jullie kunnen die bedragen zelf natrekken . Foei nva.

 • Roger Deprez

  Dat is gewoon verkiezingspraat en nogal gemakkelijk als hij in de oppositie zit. Ook niet vies van een beetje hypocrisie deze Groene.

 • jack vandenhende

  @Gerry Cle , moet het nu net de linkse partijen zijn , met Groen op kop die het onmogelijk gemaakt hebben om het senaat en de provincies af te schaffen , toen NVA dat voorstel op tafel heeft gelegd . Hetgeen Calvoke en zijn partij Groen nu doen is puur hypocriete populisme .

 • frans ornelis

  wat gaan we allemaal horen de verkiezingen naderen en iedere partij heeft zo zijn stokpaardtje

 • Jan Boden

  Verkiezingspraat, zet die ploat af.