Calvo dringt bij Michel aan op duidelijkheid over herziening grondwet

Groen-fractieleider Kristof Calvo.
BELGA Groen-fractieleider Kristof Calvo.
Groen-fractieleider Kristof Calvo roept premier Charles Michel op om nog deze week duidelijkheid te verschaffen over de lijst van te herziene grondwetsartikelen. "Het is al langer duidelijk dat er binnen de regering verschillende meningen zijn. Maar dit zo laten aanslepen is voor niemand goed. Er is ernstig werk geleverd in de parlementen. Het zou een regering in lopende zaken zonder een meerderheid sieren als ze die lijst zou overnemen", zegt hij.

Kamer, Senaat en regering moeten elk de artikelen van de grondwet aanduiden waarvan zij vinden dat die de volgende legislatuur gewijzigd mogen worden, als daar dan een tweederdemeerderheid voor gevonden wordt. Net voor de paasvakantie keurde de Kamer een lijst met zowat veertig artikelen goed. De lijst die de Senaat goedkeurde, week licht af van de lijst van de Kamer.
  
De regering moet in de feiten finaal de knoop doorhakken. Premier Charles Michel zei al meermaals dat hij de lijsten van het parlement niet noodzakelijk zal overnemen en dat hij elk "communautair risico" wil vermijden.

Toch vindt Groen-Kamerlid Kristof Calvo dat Michel de knoop moet doorhakken. "Ook wij passen voor institutionele avonturen, maar de lijst opgesteld door de parlementen bevat net heel wat positieve zaken. Bijvoorbeeld het artikel voor een klimaatwet is cruciaal. Maar om die mogelijk te maken, moet de regering de lijst van Kamer en Senaat wel overnemen", aldus Calvo. Hij dringt er bij Michel op aan "nog deze week duidelijkheid te verschaffen".
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Lois

  Calvo Michel moet niks en als ik hem was keurde ik zeker het artikel over milieu wetgeving NIET goed.

 • victor vandesande

  Er zijn belangrijker zaken te behandelen : wat met hzt wetsvoorstel ivm de groepsverzekeringen dat toelaat om na 45 jaar werken te genieten van hetzelfde belastingtarief als iemqnd die 65 wirdt maar zelfs geen 45 jaar carriere heeft?

 • Marleen Sauvillers

  Waar is Calvo nu toch mee bezig. Ik denk dat die zich verveelt. Misschien kan hij nog een boek schrijven. Ik vind zoiemand overbodig. Ook zijn geld niet waart.

 • Rik Connaerdt

  Misschien is het niet helemaal duidelijk voor zo iemand als mr. Calvo, maar de grondwetsartikelen voor herziening vatbaar verklaren gebeurt niet door de regering. Het is het federale parlement dat daarover beslist. De ontslagnemende regering heeft trouwens geen meerderheid in het parlement en kan daarover niet beslissen. Mr. Calvo is een populist pur sang. QED

 • gina duribreux

  mooie van calvo Vlamingen hebben daar recht op eindelijk erkening van Vlamingen na 180jaar