Calvo: “Deadline van preformateurs is voor ons ook deadline voor paars-geel”

Kristof Calvo (Groen).
BELGA Kristof Calvo (Groen).
"De deadline van de preformateurs, die tegen 4 november een rapport moeten afleveren, is wat ons betreft ook de deadline voor paars-geel." Dat zei Kristof Calvo (Groen) in De Zevende Dag op Eén. Zijn gesprekspartner Egbert Lachaert (Open Vld) gaf aan dat zijn partij zich verwacht aan een debat over de organisatie van de staat.

Nog acht dagen hebben preformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) vooraleer ze naar koning Filip moeten voor een verslag over hun werkzaamheden, die op 8 oktober begonnen. Het is nog niet geweten of hun opdracht verlengd zal worden.

Maar als de twee er tegen 4 november niet in slagen een doorbraak te forceren, is het volgens Calvo einde verhaal voor paars-geel en moet er naar een andere coalitie worden gezocht. "Het moet nu maar eens duidelijk worden of dat huwelijk tussen N-VA en PS kan lukken of niet", zei hij vanmiddag.

Egbert Lachaert wil daarentegen niet weten van deadlines, al vindt ook hij dat N-VA en PS nu duidelijkheid moeten geven. "Want ik hoor dat zij elkaar regelmatig zien, ook los van de preformateurs, dat het veld wordt geëffend..." Volgens Lachaert komt er mogelijk toch een echt communautair gesprek. "Wij bereiden er ons op voor dat er op een bepaald moment wel een debat komt over de staat en hoe die georganiseerd is", zei hij.

In afwachting van een nieuwe regering moet er volgens Lachaert wel beter worden samengewerkt tussen het parlement en de regering in lopende zaken. "Met aan politiek te doen rond de voorlopige twaalfden, zoals afgelopen week, brengt men het land in moeilijkheden, ik vind dat echt niet oké", zei hij. "Het staat iedereen vrij om voorstellen te doen en eventueel tot stemmingen te komen, maar wat we niet mogen doen, is de overheid in een noodsituatie brengen."

Calvo bracht in herinnering dat het te danken is aan de linkse oppositie dat de voorlopige twaalfden telkens worden goedgekeurd. "Om het land te laten draaien, steunen wij dat. N-VA, bijvoorbeeld, heeft wel aan de initiële begroting meegeschreven, maar stemt de voorlopige twaalfden niet.”

Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) verkennen sinds drie weken of een regering met hun beide partijen mogelijk is.
Photo News Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) verkennen sinds drie weken of een regering met hun beide partijen mogelijk is.8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michel de Coorebyter

  Die heeft nog niet begrepen dat een regering met PS Vlaanderen verder zal pluimen. Maar dat is wellicht ondergeschikt aan zijn persoonlijke ambities.

 • Lea Van Heybeeck

  Calvo de “papegaai “van Groen en Ecolo is terug verschenen. Die gast is lang verbrand in de politiek maar hij weet het zelf nog niet....

 • danny janssens

  beter dat de Koning een groene (in)formateur aanstelt. Paarsgeel is een utopie

 • Francine vanderstraeten

  "is het volgens Calvo einde verhaal voor paars-geel" of beter nog ingefluistert door Gilkinet(Ecolo), en papegaai Calvo die het dan luid uitschreeuwt. Groen, de partij die de Klimate flow niet heeft kunnen benutten ennu een regelgeving wil instellen!!

 • vanaeken jokke

  Gij hebt niks te willen Calvo droom maar verder dat ge premier wil worden tafelspringer.