Calvo daagt N-VA uit tot referendum over toekomst van België

"De sfeer in België verzieken, ja, maar de bevolking vragen of België ook echt moet worden opgeblazen, dat durven ze niet", sneert Calvo.
BELGA "De sfeer in België verzieken, ja, maar de bevolking vragen of België ook echt moet worden opgeblazen, dat durven ze niet", sneert Calvo.
Groen-Kamerlid Kristof Calvo roept N-VA op een referendum te organiseren over de toekomst van België. "Als N-VA in 2019 opnieuw een communautaire campagne wil, moet ze ook maar een referendum durven organiseren, zoals in Schotland en Catalonië", argumenteert Calvo in zijn nieuwe boek 'F*ck de zijlijn'.

N-VA is en blijft voor Calvo in de eerste plaats een nationalistische partij. "Maar het zijn wel nationalisten zonder de moed van hun overtuiging. De sfeer in België verzieken, ja, maar de bevolking vragen of België ook echt moet worden opgeblazen, dat durven ze niet", sneert Calvo.

Poll

Een referendum over de toekomst van België: goed idee?

  • Ja 71%
  • Neen 25%
  • Geen mening 4%

Federale kieskring

Het groene Kamerlid ziet de toekomst van België alvast helemaal anders. In zijn boek bepleit hij een sterk federaal België, inclusief een federale kieskring, een herfederalisering van bevoegdheden zoals buitenlandse handel, een Belgisch uitwisselingsprogramma voor alle scholieren en het verplichten van de andere landstaal als tweede taal in het onderwijs, ook aan Franstalige kant.

Opvallend is voorts dat Calvo af wil van de gemeenschappen. "Als er een nieuwe staatshervorming komt, moeten we evolueren naar een federalisme op basis van gewesten, de plek waar mensen wonen", vindt hij. "De gemeenschappen moeten op de schop, zodat Brussel een eigen beleid op maat kan ontwikkelen."

Calvo's boek - 'F*ck de zijlijn' - gaat niet enkel over het communautaire of de institutionele toekomst van België. Het bevat onder meer ook voorstellen rond ondernemen, leefmilieu en diversiteit. Vandaag stelt hij zijn boek voor aan de pers.

kos

"Bij vorig referendum doden gevallen, niet voor herhaling vatbaar"

N-VA-fractieleider in de Kamer Hendrik Vuye ziet niets in een referendum over Vlaamse onafhankelijkheid. Het verleden leerde Vuye naar eigen zeggen dat een referendum geen goed idee is. In de wandelgangen van de Kamer liet Vuye zich voor een VTM-camera ontvallen dat de oproep van Calvo vooral wijst op een gebrek aan historische kennis.

"Hij zou moeten weten dat we in 1950 een referendum georganiseerd hebben en dat daar toen meerdere doden gevallen zijn, dat we op de voorgrond stonden van een burgeroorlog", zo verwees de N-VA'er naar de koningskwestie. "Ik denk niet dat dat voor herhaling vatbaar is."

Op twitter noemde Calvo het intussen "ontroerend" dat Vuye een burgeroorlog vreest bij een referendum over de toekomst van België. "Ze durven de handschoen niet opnemen", besluit hij.

"Calvo zou moeten weten dat we in 1950 een referendum georganiseerd hebben en dat daar toen meerdere doden gevallen zijn, dat we op de voorgrond stonden van een burgeroorlog. Ik denk niet dat dat voor herhaling vatbaar is."
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels