Callens schuldig aan doodslag

De jury van het West-Vlaamse hof van assisen in Brugge heeft vandaag de 28-jarige Stijn Callens schuldig bevonden aan doodslag. Hij had zich tijdens de pleidooien niet langer verzet tegen die kwalificatie. De beschuldigde riskeert dertig jaar cel. Het openbaar ministerie vordert twintig jaar opsluiting.

Drugsverslaafd
Stijn Callens staat terecht voor de doodslag op Franky De Jonghe op 19 maart 2005 in Kortrijk. Beiden waren drugsverslaafd. Toen Callens vernam dat De Jonghe zijn geld en mobiele telefoon had gestolen, trok hij ten aanval. Hij zou hem een lesje leren. Uiteindelijk zou het slachtoffer minstens achttien gerichte messteken krijgen. Twee daarvan waren dodelijk.

"Ja" op schuldvraag
Callens had maandag nog met klem de intentie om te doden betwist, ook al bekende hij de messteken. Dat hij plots was beginnen te steken, was volgens hem te wijten aan de drugs en zijn razernij. Vandaag drong hij niet verder aan op wijziging van de kwalificatie. Hij vroeg dan ook zelf aan de jury om "ja" te antwoorden op de schuldvraag.

Strafmaat
De jury en het hof beraden zich nu over de strafmaat. Callens riskeert dertig jaar opsluiting. De openbare aanklager vorderde twintig jaar opsluiting. Volgens procureur-generaal Jean-Luc Cottyn komt de leeftijd van de beschuldigde in aanmerking als verzachtende omstandigheid. (belga/eb)